Infofinanciar > Lumea la zi > Putin avertizează Coreea de Sud. Liderul de la Kremlin joacă la intimidare
Lumea la zi

Putin avertizează Coreea de Sud. Liderul de la Kremlin joacă la intimidare

Putin a eșuat în încercarea de a slăbi Alianța
Sursa foto: Arhiva companiei

Vladimir Putin a amenințat că va înarma Coreea de Nord. El a avertizat țara vecină, Coreea de Sud, că face o „mare greșeală“ dacă va trimite armament Ucrainei.

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat vineri că țara sa va continua să își dezvolte arsenalul nuclear. Anunțul surinve la câteva zile după semnarea unui nou pact de apărare reciprocă cu Kim Jong Un.

Tot vineri, Coreea de Sud, un aliat-cheie al SUA în regiune, a tras focuri de avertisment pentru a respinge soldații nord-coreeni. Dar și o salvă diplomatică pentru a-l contracara pe președintele rus Vladimir Putin.

Coreea de Sud, care până în prezent a furnizat Ucrainei doar ajutor neletal, a declarat că ia în considerare înarmarea Kievului ca răspuns la o alianță nou forjată între Moscova și Phenyan, care amintește de Războiul Rece. Tratatul semnat de Putin și Kim a alarmat oficialii din Occident.

Amenințări directe

Vladimir Putin a declarat că a face acest lucru ar fi o „greșeală foarte mare”.

„Dacă acest lucru se întâmplă, atunci vom lua, de asemenea, decizii adecvate. Pe care actuala conducere a Coreei de Sud cu greu le-ar dori. Ne rezervăm dreptul de a furniza arme altor regiuni ale lumii”, a declarat președintele rus în timpul vizitei sale de stat în Vietnam. Aceasta urmat vizitei fastuoase din Coreea de Nord.

O zi mai târziu, Putin a declarat că Rusia va continua să își dezvolte arsenalul nuclear ca factor de descurajare.

Liderul rus și cel nord-coreean au semnat un parteneriat strategic cuprinzător. Acesta permite apărarea reciprocă în cazul unui atac. Dar și transferuri de tehnologie militară care ar putea ajuta războiul lui Putin în Ucraina și ambițiile nucleare ale lui Kim.

Diplomația lui Putin

Pactul i-a îngrijorat pe oficialii de la Seul. Consilierul pentru securitate națională Chang Ho-Jin a declarat: „intenționăm să reconsiderăm problema sprijinului armat pentru Ucraina”. În replică, Putin a făcut o echivalență între înarmarea Ucrainei de către Occident și a face același lucru pentru Coreea de Nord.

„În ceea ce privește locul unde vor ajunge aceste arme, putem spune, de asemenea: «Ei bine, occidentalii furnizează arme Ucrainei». Și să spunem «Noi nici măcar nu controlăm nimic aici și nu contează cum sunt folosite». Așa că putem spune în mod similar: «Am furnizat ceva cuiva și nu mai controlăm nimic după aceea»”, a declarat Putin.

Comentariile lui Putin marchează cea mai recentă intervenție a Kremlinului în geopolitica asiatică.

Moscova ignoră avertismentele

Afirmațiile lui Putin cresc tensiunile dintre aliații-cheie ai SUA din regiune, Coreea de Sud și Japonia, și o Coree de Nord din ce în ce mai încurajată.

„Este incredibil de îngrijorător. Ar destabiliza Peninsula Coreeană”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Millerl.

Seulul l-a convocat vineri pe ambasadorul Rusiei, Georgy Zinoviev. Ministerul de Externe sud-coreean a emis o declarație. Acesta cere „Rusiei să înceteze imediat cooperarea militară cu Coreea de Nord”.

Ministerul a adăugat că sprijinul Kremlinului amenință securitatea sa și încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU. „Coreea de Sud va răspunde cu fermitate amenințărilor la adresa securității naționale a Coreei de Sud”, se arată în declarație.

Ministerul rus de Externe a răspuns că „încercările de amenințare și șantaj la adresa Rusiei sunt inacceptabile”. Moscova a precizat că acordul este bilateral și nu vizează țări terțe, conform cnn.