Infofinanciar > Lumea la zi > Japonia vizează independența energetică până în 2060. Planuri ambițioase pentru energii regenerabile
Lumea la zi

Japonia vizează independența energetică până în 2060. Planuri ambițioase pentru energii regenerabile

energie regenerabilă locuri de muncă (sursă foto: capital)
sursa foto: arhiva companiei

Japonia, un cumpărător major de cărbune și gaze naturale lichefiate (GNL), ar putea deveni independentă energetic până în 2060. Acest lucru este posibil prin extinderea energiei solare, eoliene și a sistemelor de stocare pe baterii. Declarațiile au fost făcute de Jarand Rystad, CEO al Rystad Energy.

Japonia importă majoritatea energiei din Orientul Mijlociu, Australia și Statele Unite. Guvernul vizează reducerea cărbunelui și GNL-ului la sub 40% din mixul energetic până în 2030 (de la peste 60% acum), însă progresul este considerat prea lent de analiști.

Potrivit lui Rystad, până în 2060, Japonia ar putea acoperi nevoile sale energetice cu energie solară (45%), eoliană (30%), hidro (5%), biomasă (5%) și combustibili sintetici lichizi (15%).

În 2023, Japonia a adăugat aproximativ 4 GW în capacități noi de energie solară. Țara a ajuns la un total de 87 GW. Astfelm s-a poziționat pe locul trei în lume după China și Statele Unite în acest domeniu, potrivit Agerpres.