Infofinanciar > Lumea la zi > Putin trece la amenințarea nucleară: „Alegerea aparține țărilor occidentale“
Lumea la zi

Putin trece la amenințarea nucleară: „Alegerea aparține țărilor occidentale“

putin rusia (sursă foto: Reuters)
Sursa foto: Arhiva companiei

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că depinde de Occident să aleagă între confruntare și cooperare. Declarația a fost făcută marți, cu ocazia depunerii jurământului pentru un nou mandat de șase ani. Ceremonia de la Kremlin a fost boicotată de Statele Unite și de mulți dintre aliații lor.

După mai bine de doi ani de război în Ucraina, Putin a spus că vrea să se „încline” în fața soldaților ruși de acolo. Liderul de la Kremlin a declarat în discursul său de învestitură că realegerea sa zdrobitoare din martie a fost o dovadă că țara este unită și pe drumul cel bun.

„Voi, cetățeni ai Rusiei, ați confirmat corectitudinea cursului țării. Acest lucru este de mare importanță chiar acum, când ne confruntăm cu provocări serioase. Văd în aceasta o înțelegere profundă a obiectivelor noastre istorice comune. O determinare de a apăra cu fermitate alegerea, valorile, libertatea și interesele naționale ale Rusiei.”, le-a spus Putin demnitarilor reuniți la Kremlin.

La 71 de ani, Putin domină peisajul politic intern. Figuri importante ale opoziției se află în închisoare sau în exil. Cel mai cunoscut critic al său, Alexei Navalnîi, a murit subit într-o colonie penală din Arctica în februarie.

Iulia Navalnîia, soția disidentului decedat, i-a îndemnat marți pe susținători, într-o înregistrare video, să continue lupta împotriva lui Putin. „Cu fiecare dintre mandatele sale, totul se înrăutățește. Este înfricoșător să ne imaginăm ce se va mai întâmpla cât timp Putin rămâne la putere”, a spus Navalnîia.

Putin a adus stabilitate

Pe scena internațională, Putin este blocat într-o confruntare cu țările occidentale. Președintele le acuză că folosesc Ucraina ca pe un vehicul pentru a încerca să învingă și să dezmembreze Rusia.

Putin a declarat elitei politice rusești, după ce a fost învestit în funcție, că nu respinge dialogul cu Occidentul. Inclusiv în ceea ce privește armele nucleare.

„Alegerea le aparține. Intenționează să continue să încerce să limiteze dezvoltarea Rusiei, să continue politica de agresiune, presiunea neîncetată asupra țării noastre timp de ani de zile, sau să caute o cale spre cooperare și pace?”, a spus el.

Trupele rusești avansează treptat în estul Ucrainei. Cel mai înalt oficial american din domeniul serviciilor de informații a declarat săptămâna trecută că Putin pare să vadă că evoluțiile interne și internaționale tind să îi fie favorabile. Potrivit acestuia este puțin probabil ca conflictul să se încheie în curând.

Rămâne neclar cât de departe va căuta Putin să împingă războiul și în ce termeni ar putea discuta despre încheierea acestuia. Aceste decizii vor depinde în parte de victoria lui Biden sau Trump la alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie. Ucraina spune că pacea poate veni doar cu o retragere completă a trupelor rusești, care controlează aproape 20% din teritoriul său.

Mai longeviv decât Stalin

Putin, aflat la putere ca președinte sau prim-ministru din 1999, îl va depăși pe liderul sovietic Iosif Stalin. Astfel, va deveni cel mai longeviv conducător al Rusiei de la împărăteasa Ecaterina cea Mare din secolul al XVIII-lea, dacă va duce la bun sfârșit un nou mandat de șase ani. El ar fi atunci eligibil pentru a candida din nou la realegere.

Putin a obținut o victorie cu o marjă record în cadrul unor alegeri strict controlate, în care doi candidați anti-război au fost excluși din motive tehnice. Opoziția a spus că a fost o farsă.

Statele Unite au declarat că nu consideră realegerea sa liberă și corectă. Oficialii Washingtonului nu au participat la ceremonia de marți.

Marea Britanie, Canada și majoritatea țărilor UE au decis, de asemenea, să boicoteze depunerea jurământului. Însă Franța a declarat că își va trimite ambasadorul.

Ucraina a declarat că evenimentul a urmărit să creeze „iluzia legalității. Pentru rămânerea aproape pe viață la putere a unei persoane care a transformat Federația Rusă într-un stat agresor și regimul de la putere într-o dictatură”.

Serghei Chemezov, un aliat al lui Putin, a declarat pentru Reuters, înainte de ceremonie, că Putin a adus stabilitate. Un lucru pe care chiar și criticii săi ar trebui să îl salute. „Pentru Rusia, aceasta este continuarea drumului nostru, aceasta este stabilitate – puteți întreba orice cetățean de pe stradă”, a spus Chemezov.

Tensiuni nucleare în creștere

Relațiile Rusiei cu Statele Unite și aliații săi sunt la cel mai scăzut nivel de la Criza rachetelor din Cuba. În 1962, lumea a fost în pragul unui război nuclear.

Occidentul a furnizat Ucrainei artilerie, tancuri și rachete cu rază lungă de acțiune. Dar trupele NATO nu s-au alăturat direct conflictului. Lucru despre care atât Putin, cât și Biden au avertizat că ar putea duce la cel de-al treilea război mondial.

Subliniind creșterea tensiunilor, Rusia a anunțat că va exersa desfășurarea de arme nucleare tactice în cadrul unui exercițiu militar. Kremlinul a argumentat că sunt amenințări din partea Franței, Marii Britanii și Statelor Unite.

Una dintre deciziile care îl așteaptă pe Putin în noul său mandat va fi dacă va încerca să reînnoiască sau să înlocuiască ultimul tratat rămas care limitează focoasele nucleare strategice rusești și americane. Acordul New START urmează să expire în 2026.

În conformitate cu Constituția, guvernul a demisionat la începutul noului mandat prezidențial. Putin a ordonat ca acesta să rămână în funcție până când va numi unul nou. Dar, observatorii se așteaptă să includă multe dintre aceleași fețe, conform Reuters.