Infofinanciar > Lumea la zi > Putin a defilat cu valiza nucleară la Beijing. Amenințarea rușilor este tot mai evidentă
Lumea la zi

Putin a defilat cu valiza nucleară la Beijing. Amenințarea rușilor este tot mai evidentă

Vladimir Putin Sursă foto ABC
Sursa foto: Arhiva companiei

Președintele rus Vladimir Putin a fost surprins în ipostaze rare la Beijing. Liderul de la Kremlin a fost fotografiat în timp ce era însoțit de ofițeri care transportau așa-numita valiza nucleară. Acesta poate fi folosită pentru a ordona declanșarea unui atac nuclear de către armata rusă.

Vladimir Putin a fost filmat, după o întâlnire cu președintele chinez Xi Jinping, și mergând spre o altă reuniune avută la Beijing . Președintele rus era înconjurat de securitate și urmat de doi ofițeri de marină în uniformă care purtau fiecare câte o servietă.

Valiza nucleară a Rusiei este purtată în mod tradițional de un ofițer de marină. Cunoscută sub numele de „Ceghet” (după Muntele Ceghet din Munții Caucaz), servieta se află în permanență cu președintele, dar este rareori filmată.

„Există anumite valize fără de care nicio călătorie a lui Putin nu este completă”, au declarat corespondenții de la Kremlin ai agenției de presă de stat RIA. Comentariul a fost făcut într-o postare pe Telegram sub imaginile filmate, conform Reuters.

Într-o altă înregistrare video, Putin a fost filmat din nou însoțit de ofiţerii de marină în urma lui. Și de această dată, valiza nucleară a fost în prim-plan preşedintele rus schiţând un rictus spre cameramani în timp ce cobora scările.

Rusia a revocat tratatul de interzicere a testelor nucleare

Imaginile au fost surprinse la scurt timp după ce Rusia a anunțat că revocă Tratatul care prevede interzicerea totală de teste nucleare. Motivul invocat a fost atitudinea iresponsabilă a Statelor Unite față de securitatea globală.

Vladimir Putin a declarat pe 5 octombrie că nu este pregătit să spună dacă Rusia ar trebui sau nu să reia testele nucleare. Declarația a venit după ce unii parlamentari ruși au cerut testarea unei bombe nucleare ca avertisment pentru Occident.

„În interesul asigurării securității țării noastre, retragem ratificarea Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare”, a declarat președintele Dumei, Viaceslav Volodin.

Volodin a subliniat că Rusia a ratificat tratatul din 1996 în 2000. Washingtonul nu l-a ratificat însă din cauza „atitudinii sale iresponsabile față de problemele de securitate globală”, a precizat el.

„Federația Rusă va face totul pentru a-și proteja cetățenii și pentru a menține paritatea strategică globală”, a declarat Volodin.

Și China intervine în scenă

Oficialii ruși spun că revocarea ratificării nu înseamnă că Rusia va testa o bombă nucleară. Ci că pur și simplu se aliniază poziției SUA. Experții în controlul armamentului sunt îngrijorați că Moscova ar putea relua testele nucleare,

Războiul din Ucraina a crescut tensiunile dintre Moscova și Washington la cel mai înalt nivel de la Criza rachetelor cubaneze din 1962.

Tensionarea situației survine chiar în momentul în care China încearcă să își consolideze arsenalul nuclear. Beijingul este ferm decis să își afirme statutul său de superputere emergentă. Mai ales că și relațiile dintre China și SUA trec printr-o perioadă dificilă. Xi Jinping nu renunță la pretențiile asupra Taiwanului și încearcă să-și extindă aria de influență în Orientul Mijlociu. Inițiative care nu sunt pe placul Washingtonului și care explică apropierea tot mai evidentă dintre Moscova și Beijing.