Infofinanciar > Opinii > Puterea vindecătoare a poveștilor. Cum poate storytelling-ul să schimbe comportamentele consumatorilor
Opinii

Puterea vindecătoare a poveștilor. Cum poate storytelling-ul să schimbe comportamentele consumatorilor

Andreea Cristea, CEO MPR Agency ok arhiva personala
Foto: Arhiva personala

În engleză îi spunem storytelling, iar în limba română Gheorghe Dinică l-a rezumat mult mai simplu prin celebra replică ”Mâna întinsă care nu spune o poveste, …”. Este, în esență, puterea unei povești de a ne modifica gândirea sau comportamentul, e motivul pentru care faci o alegere sau rezonezi cu o cauză.

Poveștile au o putere foarte mare de a influența modul în care oamenii gândesc și acționează, chiar și în cazul adulților. Poveștile pot stimula imaginația, pot face apel la emoții și pot crea un mediu sigur în care adulții pot explora probleme și teme importante fără să simtă presiunea și judecata celor din jur.

Prin intermediul poveștilor, adulții pot învăța noi perspective și idei și pot fi inspirați să ia decizii diferite sau să adopte comportamente mai bune. În plus, este un mod bun prin care adulții pot fi ajutați să-și dezvolte empatia și să înțeleagă mai bine punctele de vedere ale altora, ceea ce poate contribui la îmbunătățirea relațiilor personale și profesionale.

Atunci când este integrat în strategia unui brand, storytelling-ul poate avea un impact puternic asupra comportamentului consumatorilor, deoarece stimulează imaginația și face apel la emoții. Astfel, consumatorii pot fi inspirați să ia decizii de cumpărare diferite sau să adopte comportamente mai bune de consum.

O poveste bine spusă poate ilustra beneficiile unui produs sau ale unul serviciu într-un mod accesibil și atractiv, dar, mai ales, are rolul de a atrage atenția consumatorilor și poate fi mai captivantă decât un anunț publicitar obișnuit, ceea ce poate ajuta la creșterea notorietății brandului. Mai mult, un storytelling convingător are rolul de a crea legături emoționale între consumator și brand. Astfel, o poveste bine spusă poate fi utilizată pentru a transmite valorile și filozofia brandului într-un mod care să facă ca consumatorii să se simtă conectați și să devină loiali acestuia.

Aceasta poate fi o abordare strategică atunci când scopul este acela de a încuraja un comportament responsabil sau pentru a ilustra consecințele negative ale comportamentelor neresponsabile și pentru a promova alternative mai sustenabile. În ultimii zece ani am văzut astfel de comportamente schimbate mai ales în zona de sănătate, unde storytelling-ul poate fi un instrument puternic în dezvoltarea unei societăți mai sănătoase și mai responsabile. Campanii care au ca protagoniști persoane reale, care își prezintă experiența personală pot genera o încărcătură emoţională uriaşă, iar această emoţie se transformă în general în acţiune.

Iar în sănătate, acţiunea se traduce simplu, în vieţi salvate prin creșterea numărului de controale de prevenție sau prin analize anuale făcute la timp. Și nu e lucru puțin, mai ales având în vedere că România este țara de pe ultimul loc al tuturor clasamentelor europene la prevenţie medicală, iar de cele mai multe ori diagnosticul de ”cancer” încă este asociat cu decesul, deși în prezent cele mai multe forme de ale bolii sunt vindecabile dacă sunt depistate la timp.

Studiu de caz:

Campania „De Departe, cea mai frumoasă”, dezvoltată de MPR Agency pentru Medisprof Cancer Center, campanie premiată în 2022 cu marele premiu la European Excellence Awards, categoria Health & Pharma:

Despre autor:

Andreea Cristea este fondator și CEO al MPR Agency, partener exclusiv Global Health Marketing & Communications, cel mai mare grup independent de agenții specializate în marketing în sănătate la nivel mondial, cu prezență în peste 60 de țări.