Infofinanciar > Lumea la zi > Ce pune la cale Kim Jong Un? Acesta a vizitat mai multe fabrici de armament
Lumea la zi

Ce pune la cale Kim Jong Un? Acesta a vizitat mai multe fabrici de armament

Kim Jong Un (sursă foto: The Daily Beast)
Sursa foto Arhiva companiei

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a vizitat fabrici de armament în această săptămână, conform agenției media de stat KCNA. În același timp, Statele Unite și partenerii săi au condamnat transferurile de arme ale țării cu Rusia.

Kim a subliniat, de asemenea, „deficiențele” recente în organizarea producției de muniții și a cerut o reajustare. Acesta a subliniat în același timp „importanța strategică a producției de arme majore”.

Pregătește Kim Jong Un un atac?

Fotografiile KCNA la o fabrică de muniții îl arată pe Kim inspectând vehicule mobile de lansare a rachetelor cu rază scurtă de acțiune. Vizita sa are loc în contextul în care aproape 50 de țări au condamnat achiziționarea și utilizarea de către Rusia a rachetelor balistice nord-coreene împotriva Ucrainei.

„Utilizarea de către Rusia a rachetelor balistice ale RPDC în Ucraina oferă, de asemenea, informații tehnice și militare valoroase pentru RPDC”, se arată în declarația comună de marți. În declarație au fost folosite inițialele numelui oficial al Coreei de Nord.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a condamnat marți „în termenii cei mai fermi”, transferul de rachete către Rusia de către Coreea de Nord, a precizat Casa Albă. Oficialu american a purtat o convorbire telefonică cu omologul său sud-coreean Chang Ho-jin.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că Rusia a tras mai multe rachete nord-coreene spre Ucraina. Una dintre ele a aterizat la Harkov. Această utilizare a rachetelor ce provin din Coreea de Nord s-au raportat la 30 decembrie și 2 ianuarie.

SUA se teme de un posibil atac din Coreea de Nord?

Statele Unite și aliații și partenerii lor au ridicat miercuri această problemă în fața Consiliului de Securitate al ONU.

Kim a spus că a sosit momentul să definească Coreea de Sud ca fiind statul „cel mai ostil” față de țara sa. El a acuzat Seulul că incită la confruntare și la o creștere a numărului de arme. El a îndemnat în același timp țara sa să își intensifice capacitățile militare. Acest lucru se întâmplă în contextul pentru autoapărare și pentru disuasiunea de război nuclear. El a descris înrăutățirea relațiilor dintre cele două Corei ca fiind o „nouă fază a schimbării” și o „realitate inevitabilă”.

„Nu vom aduce în niciun caz un mare eveniment în mod unilateral prin forța copleșitoare în peninsula coreeană. Nu avem intenția de a evita și un război”, a declarat liderul.

În remarcile făcute luna trecută la o reuniune de partid de sfârșit de an, Kim a declarat că reunificarea pașnică este imposibilă. El a adăugat că guvernul va face o „schimbare decisivă de politică” în relațiile cu Coreea de Sud, conform reuters.com.