Info

PSD vrea „să guverneze eficient” și după rotativa din 2023! Paul Stănescu: „Nu schimbi jucătorii care performează”

Paul Stănescu
Sursă foto: Universul.net

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a susținut că rotaţia guvernamentală trebuie să asigure permanent o administrare eficientă a ministerelor, pentru a produce rezultate notabile. Oficialul social-democrat a mărturisit că este adeptul unei guvernări eficiente, în care „nu schimbi jucătorii care performează”.

Stănescu a mai subliniat că actuala coaliție de guvernare s-a confruntat în anul 2022 cu un val plin de provocări.

„În anul 2022, unul plin de provocări la nivel naţional şi regional, coaliţia de guvernare PSD-PNL-UDMR-minorităţi, a demonstrat că este o construcţie care poate trece peste dispute politice, atunci când interesul general o cere. Am reuşit de mai multe ori să ţinem în frâu conflictele sau să le menţinem în limite normale, democratice. Am implementat, de fiecare dată, politici adoptate prin consens.

Această coaliţie are toate şansele să intre în istorie ca o formulă politică care a trecut România printr-una dintre cele mai grele perioade de după Revoluţia din 1989″, a precizat secretarul general al PSD, în cadrul unui comunicat de presă emis de partid.

Miniștrii, greu de schimbat

Oficialul a mai declarat că pledează pentru o guvernare eficientă, în care miniștrii care au rezultate nu pot fi destituiți din funcție, scriu cei de la Digi24.

„Revenind la prezent, discuţiile despre menţinerea sau rediscutarea conducerii ministerelor în cadrul rotaţiei la guvernare trebuie să aibă loc dintr-un motiv foarte simplu: vrem să guvernăm eficient.

Există un principiu în acest sens şi în sport: nu schimbi jucătorii care performează. Nu avem nevoie de episoade de haos politic, cum au existat până la intrarea PSD la guvernare. Din orice schimb de ministere trebuie să rezulte o formulă care să asigure în continuare buna guvernare. Dacă vom considera că este bine ca PSD şi PNL să păstreze anumite ministere, atunci vom decide consensual, ca parteneri în coaliţie. Nimeni nu trebuie să refuze eficienţa guvernamentală pentru interese personale sau politice”, a mai subliniat social-democratul.

Schimbarea premierului, inevitabilă

Secretarul general al social-democraților, Paul Stănescu, a susținut că singurul punct din protocol ce nu poate fi înlăturat sau negociat este schimbarea premierului. Astfel, din mai 2023, actualul prim-ministru, Nicolae Ciucă, va fi înlocuit cu preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

„Deşi au fost perioade complicate şi mulţi care prevesteau ruperea coaliţiei, am dovedit că suntem responsabili. Trebuie să continuăm urmărind buna guvernare, chiar dacă nu toţi vedem lucrurile la fel. Însă, mereu ne punem la masa negocierilor şi nu ne ridicăm până nu avem un consens în privinţa soluţiilor pentru români”, a conchis oficialul PSD.

La sfârșitul anului trecut, liderii coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR au anunțat că înlocuirea premierului Nicolae Ciucă cu un premier din partea social-democraților în luna mai este certă.

„Nu există nicio şansă ca preşedintele Nicolae Ciucă să nu respecte protocolul. În mod sigur PSD va avea funcţia de premier din mai 2023”, au susținut mai multe voci din cadrul conducerii PNL pentru Mediafax.