Infofinanciar > Lumea la zi > Proviziile ucrainene de obuze scad periculos. Rușii nu duc lipsă de rachete
Lumea la zi

Proviziile ucrainene de obuze scad periculos. Rușii nu duc lipsă de rachete

ucraina sursa foto: cfr.org
Foto: facebook.com

Confruntată cu o armată rusă care acumulează rachete pentru atacurile de iarnă, Ucraina vede cum, din cauza războiului dintre Israel și Hamas, proviziile sale de obuze scad periculos, a afirmat președintele Volodimir Zelenski.

Primind un grup de mass-media, șeful statului ucrainean a recunoscut că luptele din Fâșia Gaza au avut ca rezultat o încetinire a livrărilor de muniție de artilerie, cruciale pentru armata sa.

„În Orientul Mijlociu, ce credeți că au început să cumpere mai întâi? Obuzele de calibru 155. Rezervele noastre s-au diminuat”, a spus el.

Proviziile ucrainene de obuze scad periculos

Israelul, care beneficiază de sprijinul militar al Statelor Unite, a bombardat fără încetare Fâșia Gaza de când luptătorii Hamas au masacrat sute de civili în timpul unui atac fără precedent la începutul lunii octombrie.

„Nu este ca și cum Statele Unite ar fi spus: noi nu dăm nimic Ucrainei. Nu! Avem relații serioase, foarte puternice”, a asigurat Zelenski. „Este normal, toată lumea se luptă pentru a supraviețui. Nu spun că este un lucru pozitiv, dar este viața și trebuie să apărăm ceea ce este al nostru”.

„Astăzi, avem probleme cu obuzele de artilerie de calibru 155 milimetri”, a deplâns el.

Peste tot în lume „acum depozitele sunt goale sau există un necesar minim legal pe care un anumit stat nu ți-l poate oferi”, a explicat el. „Și asta nu este suficient”.

Rușii fac stocuri

Această problemă este cu atât mai gravă cu cât, de cealaltă parte a liniei frontului, forțele ruse stochează rachete în așteptarea unor atacuri masive împotriva infrastructurii ucrainene din această iarnă, a adăugat președintele ucrainean.

„Cred că acumulează (rachete), dar nu au mai multe rachete decât înainte. Altfel, ar fi început deja să bombardeze”, a spus el.

Țara sa se așteaptă la noi atacuri asupra rețelei energetice, ca iarna trecută, când milioane de ucraineni au rămas fără căldură sau electricitate la temperaturi înghețate.

„Consider că suntem mai bine pregătiți pentru iarnă decât înainte”, a spus domnul Zelenski. „Dar nu cred că Rusia va folosi mai puține arme. Iarna va fi grea”.

„În ceea ce privește apărarea antiaeriană, suntem într-o poziție mai bună decât iarna trecută”, a adăugat el.

Potrivit acestuia, armata ucraineană reușește să doboare „75-80%” din dronele explozive de fabricație iraniană pe care Rusia le folosește adesea împotriva vecinului său, în special în timpul atacurilor sale nocturne.