Infofinanciar > Info > Protestele profesorilor continuă. Cifre exacte: 86,93% dintre cadrele didactice continuă greva
Info

Protestele profesorilor continuă. Cifre exacte: 86,93% dintre cadrele didactice continuă greva

grevă profesori (sursă foto: antena3.ro)
sursă foto: antena3.ro

Situația actuală la nivelul țării din punct de vedere al situației profesorilor este extrem de tensionată. Cadrele didactice au început acest proces al grevei de pe data de 22 mai. De atunci, sistemul de învățământ din țară este în pauză, iar acest lucru aduce multe riscuri la nivelul desfășurării anului școlar, dar și din punct de vedere al susținerii examenelor naționale pentru anii terminali. Au existat numeroase negocieri cu privire la aplicarea unor măsuri prin care această grevă generală să se finalizeze.

Oficialii și reprezentanții sindicatelor nu au reușit să ajungă la un numitor comun, având în vedere faptul că orice variantă propusă de stat, care aducea creșteri salariale pentru cadrele didactice, era considerată nesatisfăcătoare. Astfel, cei implicați în această desfășurare de forțe continuă protestele și cer măriri salariale și respectarea drepturilor profesorilor.

86% dintre profesori continuă protestele

Conform anunțului sindicatelor, există încă un număr destul de mare de cadre didactice care sunt implicate în cadrul acestei desfășurare de forțe și continuă protestele la nivelul țării. Reprezentanții sindicatelor afirmă că numărul total al membrilor aflați în grevă este de 86,93% din totalul celor care au semnat referendumul pentru începerea grevei generale, sub formă de proteste pentru condițiile salariale ale acestei categorii profesionale. Pentru a avea o imagine clară la nivelul situației din sistemul de învățământ, Ministerul Educației a precizat anumite procente cu privire la persoanele aflate în grevă, ce nu coincid cu numărul exprimat de sindicate.

Ministerul Educației a precizat că aceste procente comunicate  la nivel de instituție „sunt calculate prin raportare la totalul personalului, respectiv la totalul personalului didactic din învăţământul preuniversitar, nu la numărul total al membrilor de sindicat”. În urma centralizării făcute de sindicatele afiliate în conformitate cu prevederile Legii 367/2022 privind dialogul social, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Învățământ „Spiru Haret” au anunțat, prin intermediul unui comunicat, că 134.007 membri de sindicat au fost în grevă marți, ceea ce reprezintă 86,93% din totalul membrilor care au semnat referendumul de declarare a grevei.

Sindicatele au afirmat că numele menționate de Ministerul Educației au adus confuzie la nivel general, atât cetățenilor, cât și profesorilor care sunt implicați în actele de protest. „Menţionăm că procentele avansate astăzi de Ministerul Educaţiei au fost raportate la totalul salariaţilor din învăţământ, provocând confuzie în rândul membrilor de sindicat aflaţi în grevă. Solicităm Guvernului reluarea urgentă a negocierilor în interesul sistemului de învăţământ”, afirmă sindicaliştii.

Centralizările Ministerului Educației

Ministerul Educației a precizat faptul că datele emise corespund unor calcule, având la bază informaţiile statistice cu privire la întregul personal din Educație și de asemenea, date despre cadrele didactice care continuă greva sau și-au reluat activitatea la catedră.  „Datele făcute publice astăzi de Ministerul Educaţiei au rezultat din centralizările primite de la nivelul inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în urma raportărilor unităţilor de învăţământ. Procentele comunicate de Ministerului Educaţiei astăzi, 6 iunie, sunt calculate prin raportare la totalul personalului, respectiv la totalul personalului didactic din învăţământul preuniversitar, nu la numărul total al membrilor de sindicat” au precizat reprezentanții ministerului, conform Pro TV.