Infofinanciar > Info > Protestele continuă și luni! Angajații de la Ministerul Finanțelor și ANAF sunt deja în fața instituțiilor
Info

Protestele continuă și luni! Angajații de la Ministerul Finanțelor și ANAF sunt deja în fața instituțiilor

anaf sediu sursa foto ecoomedia.ro
Sursa foto: ecoomedia.ro

Protestele angajațiilor de la Ministerul Finanțelor și ANAF continuă și astăzi, luni, 28 august 2023. Astfel, persoane din mai multe părți ale țării sunt deja în fața instituțiilor.

Persoanele din Covasna, Piatra Neamț, Călărași, Buzău, Focșani se află în fața instituțiilor. Conform Sed Lex (Alianța Națională a Sindicatelor Bugetarilor) au fost deja depuse și transmise dosarele necesare înainte de a  începe greva.

Notificările transmise

Luni, angajații din Ministerul Finanețelor și ANAF protestează. În acest context, este vorba despre persoanele din Covasna, Piatra Neamț, Buzău, Călărași, Focșani, Iași, Satu Mare, Vaslui, Târgu Mureș, Râmnicu Vâlcea, Deva, Cluj, Slobozia, Craiova, Botoșani, Arad. Așadar, aceștia sunt deja în fața instituțiilor.

Conform Sed Lex, au fost depuse și transmise pe adresele de mail ale direcțiilor regionale, notificările privind declanșarea conflictului colectiv de muncă. Chiar mai mult, a fost depusă și solicitarea pentru conciliere, conform Legii 367/2022: „Am depus la MF, ANAF si am transmis pe adresele de mail ale directiilor regionale, notificarile privind declansarea conflictului colectiv de munca la nivel de grup de unitati. De asemenea, am depus la Ministerul Muncii solicitarea pentru conciliere, conform Legii 367/2022 privind dialogul social. In maxim 3 zile lucratoare Ministerul Muncii trebuie sa ne demareze procedura de conciliere intre Federatia Nationala a Sindicatelor din Finante si Ministerul Finantelor, aceasta etapa fiind obligatorie inainte de greva”.

De asemenea, este precizat și faptul că în semn de solidaritate cu pompierii, polițiștii, jandarmii, civilii: victimele exploziilor de la Crevedia, se va organiza o campanie de donare de sânge în sediul instituțiilor.

Solicitarea principală și nemulțumirea

În acest context, este important de menționat solicitarea principală a sindicatelor : la muncă egală, salariu egal – prin egalizarea salariilor pe funcții similare; introducerea în legea salarizării a familiei ocupaționale finanțe; elaborarea statutului finanțistului.

Chiar mai mult, mai este precizat și că acțiunile se pot întinde pe o perioadă nedeterminată, ducând chiar și la acțiuni în stradă deoarece nemulțumirea angajaților din sistemul fiscal este mult mai profundă:„Acțiunile se pot întinde pe o perioadă neterminată, degenerând și în acțiuni de stradă deoarece nemulțumirea colegilor din sistemul fiscal este mult mai profundă și se referă la: lipsa unui sistem informatic integrat; lipsa acută de personal (de exemplu la controlul băncilor au mai rămas 2 colegi și ar fi fost nevoie de 17) datorată faptului că nu s-au mai făcut angajări de o lungă perioadă; lipsa spațiilor adecvate desfășurării activității; lipsa de protecție juridică a salariaților, aceștia fiind lăsați să se apere singuri în fața instanței multinaționalelor, firmelor puternice care își maximizează profitul (adică nu înregistrează profit și nu plătesc impozit la stat) și au resursele financiare necesare să ne acționeze în judecată având ca scop principal intimidarea noastră”, conform sursei economie.hotnews.ro.