Infofinanciar > Lumea la zi > Protestele din Franța sunt importante! „Ce ne vom face dacă ei renunță la ceea ce fac?”
Lumea la zi

Protestele din Franța sunt importante! „Ce ne vom face dacă ei renunță la ceea ce fac?”

proteste franța (sursă foto: CNN)
sursă foto: arhiva companiei

Șoferul de camion Jeremy Donf înțelege că fermierii francezi sunt în dificultate. Vrea să-i sprijine pe producătorii locali de alimente. Dar, la fel ca mulți consumatori, cumpărarea de alimente produse în Franța nu este întotdeauna o opțiunea cea mai des abordată.

Protestele fermierilor din întreaga Europă au evidențiat faptul că atât fermierii, cât și gospodăriile au de suferit în aceste zile. Iar asta din cauza mai multor factori, inclusiv inflația persistentă, ratele ridicate ale dobânzilor și prețurile volatile ale energiei. „Le înțelegem furia pentru că îi prețuim pe fermieri. Ce ne vom face dacă ei renunță la ceea ce fac? Nu vom mai mânca. Astfel de proteste sunt importante”, a declarat Donf.

Produsele autohtone, mai scumpe

Dar, în timp ce cântărea lămâi cultivate în Spania în supermarketul său din suburbia Parisului, Donf a observat că majoritatea produselor din jurul său sunt importate. Iar atunci când sunt disponibile alimente cultivate în Franța, nu toată lumea și le poate permite. Într-o piață pariziană, clementinele marocane și ciupercile poloneze costau aproximativ jumătate din prețul acelori produse, dar franțuzești.

Protestele fermierilor au atras un sprijin public larg în Franța, chiar și din partea unor șoferi de TIR precum Donf, al căror mod de trai a fost amenințat de blocarea autostrăzilor care a făcut parte din proteste. Donf locuiește în suburbia pariziană Boussy-Saint-Antoine, dar provine din insula franceză Reunion din Oceanul Indian. Acolo, agricultura este importantă și mulți oameni cumpără direct de la fermierii locali.

Ce măsuri iau oficialii

Guvernele, inclusiv cele din Franța, Spania și Grecia, au convenit în ultimele zile să injecteze sute de milioane de euro în sectorul agricol. Se iau acum astfel de măsuri pentru a de pe urma negocierilor cu protestatarii. De asemenea, reprezentanți ai instituțiilor UE au acordat concesii fermierilor. Căci se ține cont de preocupările alegătorilor înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie.

La o piață agricolă din apropiere, mai mulți cumpărători au ales în mod special carnea și legumele franțuzești, chiar dacă sunt mai scumpe, în detrimentul importurilor mai ieftine, în parte stimulați de protestele recente. „Sunt perfect conștient că nu este ușor pentru unii oameni să cheltuiască mai mulți bani pe mâncare. Dar, din moment ce pensia mea îmi permite să o fac, am decis să favorizez produsele autohtone de înaltă calitate”, a declarat Patrick Jobard, un pensionar.

Prețurile pentru grâu, porumb și alte cereale, cu excepția orezului, sunt mai mici decât erau înainte ca invazia Rusiei în Ucraina să ducă costurile mondiale ale produselor alimentare de bază la niveluri record în 2022. Ceea ce a agravat starea de foametea în întreaga lume. Dar a ajutat mai apoi rezultatele financiare ale fermierilor.

Prețuri mai mici nu înseamnă mai bine

Între timp, consumatorii nu văd mari beneficii din cauza prețurilor mai mici la grâu și la alte mărfuri alimentare tranzacționate pe piețele globale. Deoarece creșterea prețurilor care a fost observată la magazinul alimentar este legată de alte costuri după ce alimentele părăsesc ferma, a declarat Joseph Glauber, cercetător senior la Institutul Internațional de Cercetare a Politicilor Alimentare.

Lucruri precum costurile energiei și salariile mai mari pentru forța de muncă „au afectat fiecare etapă a procesării alimentelor, până la rafturile de vânzare cu amănuntul”, a spus el. Având în vedere că prețurile au scăzut, agricultorii primesc mai puțin pentru ceea ce cultivă decât în trecut. Și se confruntă, astfel, cu incertitudinea provocată de prețurile volatile ale energiei.

Acest lucru este deosebit de greu pentru fermierii din Europa, din cauza pierderii gazului natural rusesc ieftin și a întreruperii comerțului din cauza atacului rebelilor houthi din Yemen asupra navelor din Marea Roșie, a mai spus el, citat de AP News.