Infofinanciar > Info > Proteste din partea angajaților din sănătate! Este anunțată o grevă generală
Info

Proteste din partea angajaților din sănătate! Este anunțată o grevă generală

sursă foto: Brasov.net
sursă foto: Brasov.net

Protestele pentru susținerea revendicărilor și actualizarea calendarului acțiunilor de protest vor continua! Consiliul de Coordonare al Federației „Solidaritatea Sanitară” a făcut anunțul.

Protestul numit „Demisia din contractele de gărzi suplimentare” (CIM-urile cu timp parțial, aferente gărzilor suplimentare normei de bază), la care au aderat până în acest moment 1128 de medici este în plină desfășurare.

Această acțiune își arată deja primele rezultate, mai multe spitale mari anunțând că nu vor putea acoperi gărzile din cauza acestei forme de protest, potrivit Antena3.

Programul noilor acțiuni de protest este următorul:

29 iunie 2023 – Lansarea unui protest inovativ și transmiterea solicitărilor de încheiere a Acordului și Procedurii pentru grevă
06 iulie 2023 – Pichetarea unităților sanitare din țară
12 iulie 2023 – Organizarea unui nou Miting național al angajaților din Sănătate în Piața Victoriei.
19 iulie 2023 – Greva de avertisment
27 iulie 2023 – Greva generală

„În cadrul procedurii desfășurate pentru a decide declanșarea grevei Consiliul de Coordonare al Federației „Solidaritate Sanitară” a constatat că nu toți angajații care au semnat pentru grevă au făcut acest lucru utilizând formulare organizației, această situație riscând să ridice suspiciuni privind legalitatea declanșării grevei. Situația a fost determinată de faptul că a doua federație reprezentativă a început strângerea semnăturilor pentru grevă înaintea Federației „Solidaritatea Sanitară”, o bună parte dintre angajați fiind convinși ca au semnat deja pentru grevă în cadrul acțiunii noastre, deși au făcut acest lucru pe alte formulare. In unele cazuri angajații ne-au trimis semnăturile date pentru grevă pe formularele acelei federații. În condițiile în care cea de-a doua federație reprezentativă din Sănătate nu se află în conflict colectiv de muncă (nu intenționează declanșarea unei greve), Consiliul de Coordonare a decis că acordul pentru grevă riscă să fie considerat ca fiind viciat deoarece este dat altei organizații, neputând fi luate în considerare acele semnături. De asemenea, Consiliul de Coordonare al FSSR a constatat existența solicitărilor de la multe unități pentru a prelungi perioada de culegere a semnăturilor, motivată de intenția de a corecta această situație”, a transmis Federația „Solidaritatea Sanitară” într-un comunicat de presă.

Sindicaliștii cer acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării. Aceștia solicită acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toţi angajaţii din sănătate, inclusiv când vine vorba de contractele aferente gărzilor suplimentare, precum şi raportarea sporurilor pentru condiţiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA şi muncitori sanitari. Totodată, solicită raportarea sporurilor de tură şi pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal, precum şi plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.