Infofinanciar > Info > Prosumatorii trebuie să-și recupereze banii. Furnizorii de electricitate le datorează 100 de milioane de lei
Info

Prosumatorii trebuie să-și recupereze banii. Furnizorii de electricitate le datorează 100 de milioane de lei

Electricitate sursa foto Nova Power
sursa foto arhiva

Se pare că prosumatorii s-au confruntat cu pierderi destul de mari. Mai exact, aceștia nu și-au primit banii de la furnizori pentru electricitatea pe care au injectat-o în rețea. Această problemă a fost adusă la cunoștință de Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România.

Potrivit datelor, nu au fost plătite la timp facturile pentru zeci de mii de prosumatori. Astfel, le-au fost aduse pagube care se ridică la 100 de milioane de lei. În acest sens, asociația prosumatorilor propune implementarea unor penalizări. Care ar urma să fie aplicate pentru fiecare zi de întârziere.

Prosumatorii, pagube de milioane de lei

Prosumatorii s-au ales cu pagube serioase în urma neplății facturilor din partea furnizorilor. Care potrivit datelor, ajung să fie întârziate chiar și cu 12 sau 24 de luni. Astfel, restanțele acumulate se ridică la peste 100 de milioane de lei.

„Zeci de mii de prosumatori din România nu primesc la timp facturile lunare pentru energia consumată și cea injectata în rețea și, în cazul multor furnizori de energie, întârzierile depășesc cu mult 12 luni, ajungând și la 24 de luni”, se arată într-un comunicat al asociației.

Mii de reclamații

Pe parcursul ultimilor doi ani, mii de reclamații au fost depuse la ANRE. Însă tot ceea ce au primit prosumatorii în schimb a fost asigurarea că „problema va fi rezolvată”. Astfel, asociația a evidențiat faptul că furnizorii primesc energia livrată de prosumatori și o valorifică imediat.

Așadar, aceștia încasează în fiecare lună plățile de la clienții alocați. Dar, furnizorii ajung să emită facturi care de multe ori au întârzieri chiar și de doi ani. Prosumatorii sunt obligați prin lege să ramburseze în rețea surplusul de energie. Care este livrat în termen de 24 de luni de la data facturii.

Există situația în care prosumatorii au injectat electricitate în rețea în 2022. Dar, au primit factura chiar în acest an. Iar în cele din urmă, aceștia se așteaptă să-și primească banii în 2026.

Penalizări și amenzi

În contextul acestor probleme legate de plată, prosumatorii au propus penalizarea furnizorilor care nu reușesc să transmită factura la timp. La sesizarea asociației, ANRE a reacționat. Așadar, autoritatea a investigat furnizorii pentru încălcarea regulilor referitoare la trimiterea facturilor către prosumatori

„Ne aflăm într-o situație absurdă care treneaza de aproape doi ani și acest lucru nu mai poate continua. Propunem ca toți furnizorii de energie electrică din România care întârzie facturarea mai mult de 30 de zile din luna în care energia prosumatorilor a fost injectată în rețea să fie penalizați cu 0,2% pe zi din total factură și penalizarea să se scadă din totalul facturii. Acest lucru ar duce la disciplinarea fiscală a furnizorilor și mai ales la eliminarea practicilor abuzive” se arată în comunicatul asociației, conform HotNews .