Infofinanciar > Lumea la zi > Propunerea lui Lula da Silva, președintele Braziliei: o monedă unică pentru țările din America de Sud?
Lumea la zi

Propunerea lui Lula da Silva, președintele Braziliei: o monedă unică pentru țările din America de Sud?

Lula da Silva, Sursă foto: Reuters
Credit imagine: Reuters

Lula da Silva susține introducerea unei monede unice în zona Americii de Sud. Mai precis, el vizează blocul comercial Mercosur, care s-a constituit în 1991. Acesta cuprinde Brazilia, Argentina, Uruguay și Paraguay. Proiectul de monedă comună a fost discutat încă de când s-a înființat acest conglomerat comercial, însă analiștii au în continuare dubii asupra fezabilității lui.

Luiz Inácio Lula da Silva a adus acest subiect în discuție la o reuniune a liderilor din regiunea central-sudică a Americii Latine. Summitul s-a desfășurat în capitala Braziliei, Brasilia. Șeful de stat și-a argumentat poziția prin „consolidarea identității sud-americane în politica monetară, prin mecanisme de compensare mai bune și crearea unei unități comune de tranzacționare pentru comerț”. Un alt deziderat al președintelui brazilian este acela ca instituțiile bancare de dezvoltare regională să se implice mai mult în dezvoltarea social-economică a statelor membre Mercosur.

Argumente pro și contra

Chiar dacă moneda unică este un proiect dorit de Brazilia, Argentina, Uruguay și Paraguay, implementarea acestuia se poate dovedi anevoioasă. Țările europene au ajuns la o anumită uniformizare monetară abia după discuții îndelungate și crearea unui cadru legal și instituțional propice pentru așa ceva, se arată în articolul publicat de Aleph News.

„Dacă comparăm zona euro, discuțiile privind moneda comună au început încă din anii 1950. Apoi au fost dezvoltate zone de liber schimb, acorduri vamale și o piață comună. Abia apoi au creat o comisie capabilă să dirijeze activitatea, împreună cu un consiliu comun și un tribunal european”, a spus juristul Ives Gandra despre inițiativa prețedintelui Lula da Silva. În plus, nici în Uniunea Europeană nu s-a generalizat încă moneda unică. Șapte state europene nu au trecut la euro. Este vorba despre România, Bulgaria, Polonia, Suedia, Danemarca, Ungaria și Republica Cehă.

Cum funcționează Mercosur?

Cele patru state fondatoare sunt Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay. Totuși, dezideratul acestui bloc comercial este de a aduce împreună cât mai multe state din America de Sud. Astfel, Bolivia, Chile, Columbia, Ecuador și Peru s-au asociat conglomeratului, chiar dacă nu sunt membri propriu-ziși ai Mercosur. În plus, Bolivia a fost invitată în 2005 să facă la rândul ei parte din acest bloc. Deocamdată, instituțiile Mercosurului sunt cu precădere de ordin comercial, incluzând Consiliul și Grupul Pieței Comune, Comisia de Comerț a Mercosur, Forumul Social-Economic Consultativ și Secretariatul Administrativ. De asemenea, s-a instituit o Comisie Parlamentară Comună în cadrul acestei alianțe, ceea ce creează perspectiva unui legislativ al blocului. De asemenea, statele membre și asociate Mercosur fac parte din Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene.