Lumea la zi

Propunere șocantă pentru Guvernul Marii Britanii! Consilier: „Reduceți cantitatea de carne cu 30%”

marea britanie sursa foto Reuters
Credit imagine: reuters

Amuzant sau nu, se pare că a venit vremea ca veganii să dețină supremația. Cum? Pai foarte simplu. Deja în Marea Britanie, ministrul Alimentației a declarat public faptul că trebuie diminuat consumul de carne și lactate pentru a putea depăși criza, pentru a putea îndeplini obiectivele climatice și pentru a evita o posibilă degradare ecologică.

Henry Dimbleby este membru neexecutiv în cadrul consiliului de administrație al Departamentului pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale. Pe lângă poziția sa în consiliu, ministrul Alimentației este cofondatorul lanțului de restaurante Leon, precum și al Asociației pentru restaurante durabile.

Aceasta din urmă este o organizație nonprofit care încearcă să accelereze schimbarea către un sector hotelier mai „restaurativ” din punct de vedere ecologic. Dimbleby a recunoscut într-un interviu acordat publicației The Guardian că imprimarea importanței de a mânca mai puțină carne în rândul publicului larg va fi „toxică din punct de vedere politic”. Cu toate acestea, el a reiterat că aceasta este singura cale de a îndeplini obiectivele privind biodiversitatea și clima stabilite de guvern.

La baza observației sale se află problema utilizării durabile a terenurilor. În prezent, 85 la sută din spațiul agricol este folosit pentru pășunatul animalelor sau pentru cultivarea de plante pentru hrana animalelor.

„Este o utilizare incredibil de ineficientă a terenului pentru a cultiva culturi, a le hrăni cu ele un rumegător, un porc sau un pui, care apoi, pe parcursul ciclului său de viață, le transformă într-o cantitate foarte mică de proteine pe care noi le consumă”, a spus Dimbleby. El a propus o scădere cu 30% a consumului de carne în următorul deceniu pentru a obține o utilizare mai eficientă a terenurilor.

Alții au mers însă mai departe. Un raport al Universității din Oxford din 2018 a afirmat că trebuie să reducem consumul de carne de vită cu 90% și de lapte cu 60% pentru a evita o catastrofă climatică.

Fără carne și lactate

Dimbleby a realizat două rapoarte comandate de guvern cu privire la sistemele alimentare existente în Marea Britanie. El este considerat un expert în domeniu. În ciuda acestui fapt, cartea albă pentru 2020, care a urmat rapoartelor, a fost acuzată că a eliminat mesajul său cheie de reducere drastică a consumului de carne.

Cu toate acestea, recomandarea de reducere a lui Dimbleby a fost un precursor ușor al apelului expertului evaluator al IPCC, Dr. Peter Carter, pentru veganism global total.

Menționând că eliminarea cărnii și a produselor lactate din alimentație este esențială în lupta împotriva crizei climatice, Carter salută stilul de viață bazat pe plante ca fiind „imperativ” pentru supraviețuire. Acest lucru se datorează, în mare parte, emisiilor uriașe generate de agricultura animală.