Infofinanciar > Lumea la zi > Comisia Europeană alocă anul viitor 186 de milioane de euro pentru promovarea produselor agroalimentare
Lumea la zi

Comisia Europeană alocă anul viitor 186 de milioane de euro pentru promovarea produselor agroalimentare

cereale Ucraina; agronews.ua
Foto: facebook.com

În 2024, Comisia Europeană va aloca 185,9 milioane de euro pentru finanţarea activităţilor de promovare a produselor agroalimentare sustenabile şi de înaltă calitate din UE, atât în Uniune, cât şi în afara sa, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Programul de lucru privind politica de promovare pentru 2024, adoptat de Comisie, vizează dezvoltarea unor noi oportunităţi de piaţă. Bineînțeles, se ține seama de priorităţile politice și de analiza proiecţiilor privind exporturile spre pieţele existente. Sunt luate în calcul şi piețele emergente.

Promovarea produselor agroalimentare

Campaniile de promovare a produselor agricole din UE sunt menite a deschide noi oportunităţi de piaţă pentru fermieri. Dar, şi pentru industria alimentară a UE în general şi a-i ajuta pe aceştia să îşi asigure stabilitatea activităţilor lor economice existente. În plus faţă de sporirea producţiei şi consumului sustenabile de produse agricole, politica de promovare sprijină şi redresarea sustenabilă a sectorului agroalimentar al UE. Care, oricum se află într-un context economic dificil.

Sumele disponibile pentru campaniile selectate în 2024 sunt împărţite între promovarea pe piaţa internă a UE şi promovarea în ţări terţe. Alocările sunt de 81,3 milioane de euro şi, respectiv, de 85,1 milioane de euro.

În afara UE, ţările şi regiunile cu un mare potenţial de creştere – printre care se numără China, Japonia, Coreea de Sud, Singapore şi America de Nord – sunt identificate ca ţinte principale ale programelor de promovare.

Regatul Unit rămâne una dintre principalele pieţe de export pentru produsele agroalimentare din UE, absorbind peste 20% din exporturile din UE-27.