Info

Promisiunile guvernului madrilen! Cetățenie spaniolă pentru românii din Spania

caleaeuropeana.ro
FOTO:caleaeuropeana.ro

Executivul de la Madrid schimbă legea pentru români. Guvernul iberic a anunțat că ai noștri concetățeni stabiliți pe teritoriul Spaniei vor putea beneficia de cetățenie dublă, iar elevii pot beneficia de programe.  cu predare ăn limba română. Promisiunile au fost făcute în cadrul ședinței comune la care au participat guvernul României și cel spaniol.

Potrivit unei reglementări legislative statul spaniol obligă pe oricine care dorește să adopte cetățenia spaniolă să renunțe la ce pe care o deține. În acest sens, se va organiza un grup de lucru comun pentru ca românii care îndeplinesc condițiile necesare să poată primi dubla cetățenie, prin urmare, legislativul spaniol elimină un prag birocratic.

Guvernul de la Madrid are în vedere acordarea cetățeniei românilor din Spania

Aproximativ un milion de români locuiesc în Spania, iar pentru a beneficia de toate drepturile pe care le asigură Constituția statului spaniol, aceștia sunt nevoiți să renunțe la cetățenia română. O altă promisiune care viziează Diaspora din Spania constă în pogramele de predare în limba spaniolă.

În cazul în care promisiunea guvernul spaniol va fi în cele din urmă dată spre promulgare, copii românilor stabiliți acolo ar avea posibilitatea de a studia limba maternă, să-și păstreze datinile și cultura română, însă acest lucru presupune o modificare a pachetului legislativ.

Potrivit declarației comune, atât România și Spania recunosc rolul fundmamental pe care îl ocupă educația în formarea profesională și le cataloghează ca fiind elemente cheie în cadrul relațiilor lor bilaterale.

Totodată, evidențiază impulsionarea și revizuirea cadrului legal în materie de specializări bilingve, hispano-române din unitățile de învățămând din România, precum și consolidarea programelor de limbă, cultură și civilizație română în școlile din Spania.Cele doua state fac parte din mai multe organizații internaționale, NATO, UE, aspect subliniat și în declarația comună.

Declarația comună a celor două state

„Prima şedinţă comună a Guvernelor României şi Regatului Spaniei reprezintă o oportunitate pentru ca cele două ţări să celebreze legăturile lor istorice şi culturale. Acestea sunt susţinute de contribuţia comunităţii dinamice şi de mari dimensiuni a românilor din Spania, care a contribuit timp de decenii la coeziunea socială şi la dezvoltarea economică a societăţii spaniole, în timp ce şi-a păstrat propria identitate.

Ne exprimăm convingerea fermă că nivelul excelent al relaţiei bilaterale dintre România şi Spania poate reprezenta un catalizator pentru continuarea asigurării unor condiţii favorabile pentru comunitatea română din Spania şi pentru comunitatea spaniolă din România, astfel încât acestea să prospere şi să contribuie mai departe la dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Prin urmare, cele două ţări sunt de acord să înfiinţeze un grup de lucru în vederea analizării soluţiilor pentru acordarea dublei cetăţenii membrilor comunităţii române din Spania”.

In cadrul conferinței commune a fost punctată și relația economică dintre București și Madrid, îmbunătățită odată cu aderarea României în Uniunea  Europeană „ Acestea încurajează dezvoltarea acestei relaţii, în special în sectoare cheie pentru ambele ţări, cum ar fi energia din surse regenerabile, infrastructura de transport, industria auto, alte industrii prelucrătoare, tehnologia informaţiei şi comunicaţii, cercetare şi dezvoltare, agricultură, digitalizare şi turism. Pentru a asigura continuarea avansării acesteia, recunoaştem importanţa dezvoltării unui cadru de reglementare stabil şi pregătit pentru viitor”, au transmis cei doi prim-miniştri .