Infofinanciar > Vocile afacerilor > Promateris: Reducere cu peste 500 tone emisiile de carbon în 9 luni. Avantajele instalării centralei fotovoltaice
Vocile afacerilor

Promateris: Reducere cu peste 500 tone emisiile de carbon în 9 luni. Avantajele instalării centralei fotovoltaice

Promateris_parc fotovoltaic (1) (1)
sursă foto: arhiva companiei

Promateris, lider în producția de ambalaje biodegradabile și compostabile, a anunțat rezultatele remarcabile ale unui proiect de creștere a eficienței energetice prin instalarea de panouri fotovoltaice.

Promateris și-a asumat angajamentul de a adopta practici sustenabile și de a contribui la reducerea amprentei de carbon. În august 2023, compania a finalizat instalarea unui sistem fotovoltaic cu o capacitate de 1 MWp pe acoperișul fabricii sale din Buftea. Acest proiect face parte din eforturile Promateris de a trece la utilizarea energiei regenerabile și de a reduce impactul asupra mediului.

Promateris: Reducere cu peste 500 tone emisiile de carbon

Acest sistem generează aproximativ 19% din necesarul de energie al companiei, contribuind la reducerea emisiilor de carbon și ajutând la producția de ambalaje cu o amprentă redusă de carbon. 

Proiectul a fost realizat cu sprijinul unui grant din partea EEA & Norway Grants. Valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 1 milion de euro, din care 597.000 de euro reprezintă fonduri norvegiene nerambursabile. Instalarea centralei fotovoltaice a fost realizată de către compania românească Simtel, iar proiectul a fost implementat în parteneriat cu compania norvegiana Norsk Energi. 

Rezultate 9 luni de la implementare

În urma implementării sistemului fotovoltaic, Promateris a înregistrat următoarele rezultate semnificative într-un interval de 9 luni:

  1. folosind energia solară pentru producția de ambalaje biodegradabile și compostabile, compania și-a redus dependența de sursele de energie bazate pe combustibili fosili.
  2. în 9 luni de la instalare, Promateris a redus emisiile de carbon cu 510.086 kg, reprezentând echivalentul emisiilor a 112,45 de mașini pe parcursul unui an. Acesta este un pas semnificativ către atingerea obiectivelor de decarbonizare ale companiei.
  3. reducerea cu 20%  a costurilor cu energia electrică, având un impact pozitiv direct asupra eficienței financiare a companiei.

Obiective de decarbonizare

Reducerea emisiilor de CO2 este una din cele mai importante ambiții ale grupului industrial Promateris, care și-a propus ca până în 2030 să folosească exclusiv surse de energie electrică verzi.

Centrala fotovoltaică Promateris (sursă foto: arhiva companiei)

Centrala fotovoltaică Promateris (sursă foto: arhiva companiei)

Promateris demonstrează, prin acest proiect de instalare a panourilor fotovoltaice, că se poate atinge echilibrul între dezvoltare economică și protecția mediului înconjurător. Angajamentul său ferm față de sustenabilitate și inovație îi poziționează în fruntea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice și de construire a unui viitor mai verde și mai durabil. De asemnea, grupul industrial se plasează ca un model de bune practici în zona companiilor care au obiective de decarbonizare a activităților.

Despre Promateris

Promateris (BVB: PPL) este o companie listată pe Piața Principală a Bursei de Valori București. Promateris este specializată în producția de ambalaje de ultimă generație, realizate din materiale regenerabile, biodegradabile și compostabile.

În fabrica din Buftea, compania produce alternative durabile la plasticul de unică folosință, precum o gamă largă de pungi pentru retail (pungi maieu, pungi pentru legume și fructe, saci menajeri, mănuși), dar și produse destinate segmentului agricol (folii de mulcire).

Promateris operează trei linii de business: Bio-based și compostabile, în cadrul căreia sunt produse ambalaje realizate din resurse regenerabile, cu accent pe decarbonizare; Bioplastic recycling prin care reciclează deșeurile tehnologice pentru a fi reintroduse în procesul de producție; Compounduri cabluri electrice, prin care sunt dezvoltate și fabricate granule destinate producției de cabluri electrice.