Infofinanciar > Lumea la zi > Progrese în lupta cu inflația. Noile previziuni ale BCE cu privire la reducerea dobânzii
Lumea la zi

Progrese în lupta cu inflația. Noile previziuni ale BCE cu privire la reducerea dobânzii

BCE rata (Sursă foto: forbes.ro)
Sursa foto: Arhiva companiei

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde estimează că ratele dobânzilor nu se află pe o traiectorie liniară descendentă.

Astfel, oficialii vor fi nevoiți să mai aștepte până le vor reduce din nou.

BCE are parte de progrese în lupta cu inflația, însă nu e suficient

În urmă cu aproximativ o săptămână,  Banca Centrală Europeană a diminuat costul creditului. Acest lucru s-a întâmplat după cinci ani de zile. Deși a marcat un progres în lupta cu inflația ridicată, BCE avertizează că aceasta este încă mult prea mare și se va menține așa până în 2025.

„Consiliul guvernatorilor a decis să reducă cu 25 de puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecinţă, rata pentru dobânda la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit se vor diminua la 4,25%, 4,50% şi, respectiv, 3,75% începând cu data de 12 iunie 2024″, potrivit comunicatului de presă lansat la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE.

Inflația din cele 20 de țări aflate în zona euro a scăzut de la cel puțin 10%, cât era la finalul anului 2022. La aproape 2% în ultimele luni. Acest lucru se datorează, în principal, costurilor mai mici cu carburanții. Dar și normalizării lanțurilor de aprovizionare care au fost afectate în timpul pandemiei.

Președintele BCE estimează o pauză privind reducerea ratelor în viitor

„Am adoptat decizia adecvată, dar asta nu înseamnă că ratele dobânzilor sunt pe o traiectorie liniară descendentă. Ar putea exista perioade în care nu modificăm nivelul dobânzilor”, a transmis președintele BCE într-un interviu pentru publicațiile europene Expansión, Handelsblatt, Il Sole 24 Ore şi Les Échos.

Christine Lagarde a fost întrebată dacă BCE va păstra dobânzile nemodificate pentru o bună perioadă de timp. Ea a răspuns: „Este o posibilitate”.

O nouă reducere consecutivă în luna iulie ar fi imposibilă, acest scenariu având o credibilitate de 10%, potrivit strategului Francesco Pesole. „O a doua reducere este aproape complet evaluată până în octombrie, dar o a treia reducere în acest an este puțin probabilă”, a adăugat el.

În prezent, piețele anticipează că Banca Centrală Europeană va aplica aproximativ trei sau patru reduceri ale dobânzilor anul viitor,. În cadrul următoarelor patru reuniuni.

Chiar dacă Lagarde nu a dat de înțeles că BCE va păstra in luna iulie același nivel al dobânzilor, a explicat că aceste noi reduceri sunt condiționate de anumiți factori. Care vor fi disponibili înainte de ședința din luna septembrie. Inclusiv de nivelul salariilor și de profitul companiilor.

De asemenea, o nouă reducere în iulie ar putea conduce la o suprapunere a piețelor.

„Vom avea nevoie de mai multe date. Inclusiv în privinţa productivităţii. A salariilor şi a modului în care profiturile cresc şi absorb o parte din costurile cu forţa de muncă”, a clarificat şeful BCE, potrivit Adevărul.ro