Infofinanciar > Info > Programul Rabla, un avantaj pentru Dacia. S-au înregistrat vânzări record de autoturisme
Info

Programul Rabla, un avantaj pentru Dacia. S-au înregistrat vânzări record de autoturisme

rabla sursă foto: monden.ro
Sursa foto: Arhiva companiei

Programul Rabla constituie un program guvernamental destinat celor care vor să renunțe la un autoturism vechi și poluant și să-l înlocuiască cu unul nou și eficient.

Românii aleg programul Rabla, și din punct de vedere al consumului de carburant și al emisiilor autoturismelor vechi.

Ce se întâmplă cu piața auto din România

Înmatriculările de mașini noi din România au crescut semnificativ în luna aprilie, anul acesta. Acest lucru reiese din raportul Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), bazat de datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGCPI). Piața auto a înregistrat o ascensiune remarcabilă de 34,68% și a atins cifra de 13.276 de unități.

Această creștere substanțială a venit după o perioadă de scădere înregistrată în februarie și martie. Atunci, piața a consemnat declinuri de 8,92%, respectiv, 25,26%. Lansarea programelor Rabla în a doua jumătate a lunii martie a însemnat un punct de cotitură, transformând tendința pieței într-una pozitivă. Astfel, în luna aprilie a avut loc o accelerare semnificativă.

Grupul Dacia, reprezentativ pentru industria auto românească, a confirmat încă o dat poziția sa dominantă. Acesta conduce clasamentul mărcilor prezente pe piața auto din România în primele patru luni ale anului 2024, cu un total de 13.549 de mașini înmatriculate.

Beneficiile Programului Rabla

Pe locurile doi și trei, după Dacia, se află Toyota și Skoda, cu 3.996 unități, respectiv 3.417 unități înmatriculate în aceeași perioadă. Topul 10 al mărcilor prezente pe piața auto românească include și nume consacrate, cum ar fi Volkswagen, Hyundai, Renault, Ford, Mercedes-Benz, BMW și Suzuki.

Mai mult decât atât, înmatriculările de mașini second-hand au înregistrat și ele o creștere ridicată. Acestea au atins cifra de 29.892 unități în aprilie 2024. Astfel, s-a înregistrat o creștere de 36,83% față de aceeași perioadă a anului trecut. Aceste date subliniază o revenire puternică a pieței auto. De asemenea, reprezintă și optimismul crescut în rândul consumatorilor, înfățișând beneficiile și impactul pozitiv al programelor guvernamentale precum Rabla asupra industriei de mașini și a economiei în general.

Prin intermediul Programului Rabla, proprietarii de mașini vechi ar putea primi o primă financiară în schimbul predării acestora. Astfel, ei vor putea să-și achiziționeze o nouă mașină cu banii obținuți. Scopul principal al Programului Rabla este acela de a reduce poluarea și de a îmbunătății calitatea aerului. În același timp, își doresc să promoveze modernizarea parcului auto și să sprijine industria auto locală.

Acest program este destul de popular în rândul consumatorilor. El are un impact pozitiv asupra pieței auto și a mediului înconjurător, scrie Playtech.ro