Infofinanciar > Info > Programul prin care persoanele cu venituri reduse pot beneficia de ajutor de la stat! 1.900 euro propuși pentru cetățeni
Info

Programul prin care persoanele cu venituri reduse pot beneficia de ajutor de la stat! 1.900 euro propuși pentru cetățeni

Prima Conectare Sursă foto Econmedia
Sursă foto: Econmedia

Programul „Prima Conectare” prin care persoanele cu venituri reduse pot beneficia, indirect, de o finanțare de maximum 1.900 de euro pentru a-și racorda casa la rețeaua publică de apă sau canalizare a început în luna mai a anului acesta. 

Regulile impuse de program arată faptul că banii nu pot fi ceruți direct autorităților, ci este necesar ca acest lucru să se realizeze prin intermediul unui operator de apă și canalizare. 

Potrivit unui anunț recent al Administrației Fondului de Mediu (AFM), operatorii pot cere bani de la stat până la sfârșitul lunii iunie. Pentru noile cereri se va organiza încă o atragere de fonduri pentru programul Prima Conectare, astfel încât să se poată realiza branșarea solicitanților la rețelele locale sau regionale de apă și canalizare. 

Care sunt cetățenii eligibili pentru program 

În ghidul de desfășurare al programului Prima Conectare se specifică faptul că de ajutorul financiar de până la 1.900 de euro pot beneficia persoanele singure cu venituri reduce, sau cei care fac parte din familii cu venituri mici. Pentru familii, media veniturilor nete lunare este necesar să se situeze sub nivelul salariului minim brut pe economie, adică 3.000 de lei. 

De asemenea, este importat de notat faptul că beneficiarii sunt obligați să declare că au ca domiciliu o gospodărie neracordată la sistemele publice de apă și canalizare, și să se afle pe raza teritorială a unei unități administrative teritoriale care poate gestiona finanțarea, în urma încheierii unui contract de delegare a gestiunii. 

În ultimul rând, se specifică faptul că beneficiarii trebuie să își exprime acordul cu privire la participarea în program, respectiv cu privire la îndeplinirea tuturor formalităților pentru realizarea lucrărilor necesare. 

Acordul realizat de către beneficiar va trebui să conțină datele de identificare ale utilizatorului, date privind localizarea gospodăriei, acordul de participare la program, acordul cu privire la realizarea de către operator a lucrărilor necesare racordării, acordul în legătură cu elaborarea, în numele lor, de către operatorul de apă și canal, consimțământ cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și angajamentul de a permite operatorului accesul neîngrădit pe terenul pe care se va realiza investiția. 

Cum se poate face cerea de sprijin 

După cum se stabilește în cadrul ghidului de reguli ale programului Prima Conectare, persoanele cu o situație financiară mai precară pot beneficia de acest ajutor de la stat, în valoare de până la 1.900 de euro. 

Această nouă măsură de suport vizează sprijinirea familiilor și a persoanelor singure cu venituri mici, în vederea plății cheltuielilor de branșare sau racordare la sistemul public de alimentare cu apă și la sistemul de canalizare. 

În regulament este menționat faptul că sprijinul financiar nu poate fi cerut direct de către beneficiar, însă acesta se poate realiza prin intermediul unei terțe părți, respectiv operatorii de servicii de utilități publice din localitatea de domiciliu sau după caz, operatorul regional care oferă servicii de utilități pe aria de domiciliu, potrivit avocatnet.ro.

Astfel, ghidul de reguli precizează faptul cp beneficiarii finali ai proiectului pot cere o finanțare cu ajutorul programului Prima Conectare, însă acest lucru se face strict prin intermediul solicitantului de finanțare.