Infofinanciar > Info > Programul Casa Verde Fotovoltaice. Cum poți obține finanțare în 2024
Info

Programul Casa Verde Fotovoltaice. Cum poți obține finanțare în 2024

casa verde fotovoltaice (sursă foto: Enel)
Sursa foto: Arhiva companiei

În curând, va începe o nouă ediție a programului Casa Verde Fotovoltaice 2024.  Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat când se va întâmpla acest lucru. Cel mai probabil programul va fi lansat spre sfârșitul anului, după luna septembrie. Anul acesta, bugetul va depăși așteptările oamenilor, depășindu-se un record.

Administrația Fondului pentru Mediu a transmis că își propune să finanțeze instalarea panourilor voltaice în aproximativ 100.000 de gospodării. Iată ce trebuie să ai în vedere în cazul în care își dorești să beneficiezi de finanțarea AFM.

Depunerea dosarelor pentru Casa Verde Fotovoltaice 2024

În acest an, dosarele se vor depune la fel ca în anii anteriori, respectiv 2022 și 2023. Acestea vor fi depuse în platforma informatică a AFM. Documentația necesară este destul de simplă și se regăsește pe site-ul celor de la Administrația Fondului pentru Mediu. Cu toate acestea, cei care vor să beneficieze de acest program, trebuie să fie atenți la anumite aspecte. Oamenii sunt îndemnați să aibă toate taxele și impozitele plătite la zi pentru a putea primi finanțare. De asemenea, ar trebui să se informeze dacă au de plătit diverse datorii.

„Ar fi bine ca actele de proprietate să fie în regulă, adică să fie taxele și impozitele plătite și să fie intabularea corectă pe numele celui care dorește să aplice. Dacă mai sunt moșteniri sau alte acte care nu sunt în regulă, ar trebui să fie aduse la zi. Să nu aibă datorii la bugete și să nu aibă sediu de firmă sau punct de lucru al firmei în locul respectiv”, a explicat Dan Tudose, fondator E-acumulatori.ro.

Sunt așteptate noutăți pentru programul din acest an

În acest an, programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 va avea parte de o serie de noutăți. Pe lângă finanțarea panourilor fotovoltaice, Administrația Fondului pentru Mediu își propune să finanțele instalarea de baterii pentru stocarea energiei. De asemenea, are în vedere și o posibilă acoperire a costurilor pompelor de căldură. Momentan, experții așteaptă să vadă cum arată acest program, înainte de a începe pregătirea acestor lucruri.

„Se pare că va exista și stocare de energie și chiar pompe de căldură. Așteptăm să vedem cum arată programul, pentru că trebuie pregătite toate lucrurile acestea, nu putem de pe o zi pe alta sau de la o săptămână la alta să facem stocuri de materiale sau să pregătim echipe de instalatori calificați care să instaleze un număr considerabil de sisteme”, a mai adăugat Dan Tudose, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.

Conform AFM, bugetul alocat pentru programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 este de două miliarde de lei anul acesta. De asemenea, fiecare beneficiar va primi 20.000 de lei pentru sistemele simple. Există o probabilitate ca pentru sistemele care includ capacități de stocare să se ofere suma de 30.000 de lei, potrivit Daily Business.ro