Infofinanciar > Lumea la zi > Produsele electrice și electrocasnice vor avea un termen de garanție mai mare
Lumea la zi

Produsele electrice și electrocasnice vor avea un termen de garanție mai mare

Electrocasnice, Sursă foto: ZF
Foto: facebook.com

Produsele electrice și electrocasnice vândute în Uniunea Europeană vor avea un termen de garanție mai mare. În plus, fabricanții vor fi obligați să ofere și servicii de reparații potrivit unei noi reglementări în domeniu.

Principiul de la care pleacă noua legislație stipulează că este mai ieftin și mai puțin poluant repari mașini de spălat, frigidere, televizoare sau aspiratoare decât să produci unele noi.

Termen de garanție mai mare

Asta înseamnă că produsele puse pe piață trebuie în primul rând să fie mai rezistente și să poată fi reparate când se strică o componentă. Dreptul la reparații prevede ca un produs să poată fi reparat și după expirarea garanției oferite de producător.

La nivel european, înlocuirea unui produs în loc de repararea lui duce la pierderi de 12 miliarde de euro anual. Iar costurile sunt suportate de cumpărător.

Dincolo de pierderile financiare, punerea pe piață unor produse noi implică și poluare suplimentară pentru producerea lor; aparatura aruncată prea devreme generează 261 de milioane de tone de emisie echivalent dioxid de carbon, necesită utilizarea a 30 de milioane de tone de resurse noi și are ca rezultat 35 de milioane de tone de deșeuri în fiecare an, doar în Uniunea Europeană.

Oferte pentru reparații

Conform noilor norme, populația va avea la dispoziție platforme online ce vor conține oferte pentru reparații direct la producător sau la alte companii din domeniu.

Odată reparat produsul, acesta va avea o suplimentare a garanției de funcționare cu până la doi ani. Dacă reparația durează prea mult, posesorul poate primi împrumut un produs similar.