Info

Producția de cărbune a României a crescut cu 1,7% în anul 2022! Cum arată prognozele pentru 2023

Cărbune
Sursă foto: Infomix

Datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că producția de cărbune net din România a fost, în primele 11 luni ale anului 2022, de 2,828 milioane de tone echivalent petrol (tep). Față de aceeași perioadă a anului 2021, țara noastră a produs cu 1,7% (48.400 tep) mai mult cărbune în anul trecut.

Dacă ne referim la importurile de cărbune, în 2022, acestea au înregistrat o scădere. Din acest lucru reiese faptul că țara noastră a făcut pași importanți spre independența energetică.

De altfel, în aceeași perioadă, România a importat o cantitate de 372.100 tep cărbune net, cu 70.900 tep (16%) mai puţin faţă de cantitatea importată în același interval de timp a anului 2021, transmite INS.

De asemenea, datele estimative privind cantitatea de cărbune extras din țara noastră sunt îmbucurătoare, scrie Realitatea.

Astfel, reprezentanții Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză au estimat că, în 2022, producţia de cărbune din România a fost de 3,325 milioane tep, în creştere cu 10,1% faţă de 2022. De asemenea, importurile din țara noastră de anul trecut s-au ridicat la 420.000 tep, în creștere cu 2,8%.

În ceea ce privește anul curent, pentru 2023, CNSP a prognozat o producţie de 3,595 milioane tep, în creştere cu 8,1%, şi importuri de 420.000 tep, în scădere cu 0,1%.

Proteste la Complexul Energetic Oltenia

Minerii de la Cariera Jilț Sud au protestat luni dimineață pentru a atrage atenția celor responsabili că aceștia lucrează în condiții grele de muncă și că sunt expuși mereu pericolului.

Protestele de la Complexul Energetic Oltenia vin în contextul în care, aici, săptămâna trecută, trei oameni și-au pierdut viața iar alți 10 au fost răniți.

Printre problemele enumerate de mineri sunt drumurile pline de nămol sau zgomotele asurzitoare în care sunt nevoiți să-și desfășoare activitatea.

De altfel, angajații și sindicatele au precizat că au semnalat autorităților condițiile pe care le descriu drept extrem de grele în nenumărate rânduri.

„Condițiile de muncă sunt inumane. Dacă mă întrebați de drumuri, sunt impracticabile. Dacă mă întrebați de covoare de cauciuc, sunt la limita de avarie. Dacă mă întrebați de role, sunt lipsă. Se funcționează la limita de avarie”, a spus Aurică Popescu, liderul de sindicat de la Cariera Jilț Sud, pentru cei de la Europa Liberă.

Problemele sunt cunoscute

De asemenea,  sindicaliștii subliniază faptul că toate aceste probleme sunt cunoscute de toți cei responsabili, de la șefi, la autorități locale și miniștrii.

„De doi ani de zile se pichetează în fața Prefecturii Gorj. Au venit toți parlamentarii de Gorj, chiar și miniștrii Energiei aveau cunoștință, a scris presa. Din momentul în care pichetezi în fața prefecturii zile întregi, și toată lumea a văzut, eu cred că toată lumea știe ce se întâmplă în carierele de cărbune”, a mai adăugat Popescu.

Liderul de sindicat a mai spus, printre altele, că directorii complexului vor aduce piatră pentru îmbunătățirea drumurilor.

„Nu ne încălzește cu nimic dacă vor să aducă piatră acum. Cum să bage piatra aia acum, în nămol? Drumurile provizorii se fac pe timp de vară. Drumurile provizorii se fac până la banda ritabilă”, a mai spus Aurică Popescu.