Infofinanciar > Info > Procentul real cu care vor crește pensiile românilor. 40% este nerealizabil
Info

Procentul real cu care vor crește pensiile românilor. 40% este nerealizabil

pensie (sursă foto: Botoșăneanul)
Sursa foto Arhiva companiei

Legea pensiilor a ținut câteva zile bune subiectul principal de discuție. În cazul acesteia, a intervenit inclusiv președintele României, Klaus Iohannis. Oficialul a spus că trebuie rezolvate conflictele legate de procentul cu care vor crește aceste pensii anul viitor.

Deja este știut de toată lumea faptul că pensiile vor crește de două ori anul viitor. Totuși, există posibilitatea ca procentul cu care acestea să fie majorate să fie modificat. Astfel, procentul de 40% ar putea pica.

Cu cât vor crește pensiile românilor?

Pentru cea de-a doua creștere, Guvernul ar avea nevoie de încă 10 miliarde de lei. În momentul de față, nu există o sursă pentru finanțarea acestor pensii. Există posibilitatea ca pensiile să crească cu 23% și nu cu procentul menționat inițial. Procentul de 40% ar fi unul ce nu poate fi aplicat. Ba mai mult, acesta ar pune o presiune extrem de mare asupra bugetului de stat.

Oficialii susțin în continuare cele două creșteri ale veniturilor românilor. Banii pentru această acțiune ar putea proveni din combaterea evaziunii fiscale și digitalizarea ANAF.

„Partidul Național Liberal nu s-a opus creșterii pensiilor, doamne ferește. Am demonstrat practic în acești ani de guvernare că într-adevăr am crescut pensiile cu 40% ultimele două dăți în anul 2022. Cum am putea să ne gândim la chestiunea aceasta? Singurul lucru pe care am vrut să clarificăm a fost diferența de cifre care s-au vehiculat în spațiul public. Una este să vorbești despre o anvelopă de 55 de miliarde și alta este să vorbim despre o anvelopă de 25 de miliarde”, a transmis președintele PNL, Nicolae Ciucă.

Bani pentru pensii sunt

De asemenea, Marcel Ciolacu, premierul României, a ținut să menționeze faptul că există bani pentru majorare, iar legea se va aplica. Despre aceasta din urmă, premierul a spus că legea este sustenabilă, conform antena3.ro.

„Peste 85% dintre pensionari au o pensie mai mică de 3.000 lei. Asta este realitatea. Peste 60% dintre pensionarii din România au o pensie mai mică de 2.000 lei. Cum să comentez eu așa ceva? Cum să nu fie o prioritate pentru oricine? (…)Banii se iau din bugetul statului,  și impozitează anumite pensii”, a declarat premierul României.

În cadrul acestei Legi a pensiilor există însă și câtev capcane. Acestă lege va aduce majorări și pensiilor speciale. Mai exact acestea vor crește cu 13,8%. Va crește și vârsta de pensionare în cazul femeilor. Acesta va ajunge la 65 de ani. Din anul 2035, în baza acestei Legi vor dispărea grupele de muncă. Din cei cinci milioane de pensionari, doar trei vor avea parte de majorări ale veniturilor.

„Vom avea pensii care vor crește poate cu 1%, pensii care vor crește cu 80%. Sunt simulări făcute de colegii noștri de la Casa Națională de Pensii cu persoane care se află acum în indemnizația minimă socială și care, pe calculele noastre, vor avea o creștere de 87% ”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.