Info

Problemele fermierilor români continuă! Rareș Bogdan și alți europarlamentarii vor să rezolve această criză majoră

rares-bogdan brikada.ro
sursă foto: brikada.ro

Problema cerealelor produse de agricultorii români care rămân în depozite o perioadă lungă de timp, sau chiar ajung să nu fie culese, continuă pentru că încă cantități semnificative de producție ucraineană sunt blocate în România. De exemplu, târgurile din jurul Bucureștiului, precum cele de la Bolintin-Vale, Călugăreni sau Dobreni, sunt încă pline cu cereale.

Ultimele cifre scot în evidență faptul că prețul cerealelor a scăzut la cifre istorice în ceea ce privește exportul, iar războiul din Ucraina continuă să înrăutățească situația prin concurența pe care le-a adus-o agricultorilor români. În portul Constanța, situația ar fi una similară, iar în Marea Neagră totul ar fi blocat, de asemenea. Veștile cele mai negative vin tocmai din partea fermierilor din țara noastră, care susțin că în absența unei revolvări din partea Executivului, falimentul ar fi aproape.

„Este strigător la cer ce se-ntâmplă pentru faptul că noi, de la 3.600, cât se investea într-un hectar de teren până la recoltare, am băgat 7.200 iar la aceste prețuri suntem deja falimentari! Deci nu se poate! Trebuie să oprim de urgență intrarea cerealelor din Ucraina!  Toate fermele din zona de sud sunt blocate, cu toate depozitele pline de cereale! Noi acum nu-i ajutăm pe cei din Ucraina! Ajutăm americanii, pentru că sunt firme americane care dețin 28 la sută din 40 de milioane de hectare din Ucraina! Deci toate cerealele care trec prin portul Constanța și merg la vânzare sunt cerealele americanilor! Ne-au transformat în sclavi!”, a mai spus un fermier pentru cei de la RomaniaTV.

Problema a ajuns la PE

Se pare că acest subiect destul de problematic a ajuns acum și pe masa europarlamentarilor români, care s-au hotărât de această dată să pornească procesul de a lua măsurile necesare. „Am cerut Comisiei Europene, în numele Delegației EPP România din Parlamentul European, măsuri reale pentru salvarea producătorilor români de cereale, care se uită la porumbul lor cum putrezește, deoarece piața e plină de cereale din Ucraina. Comisia ar trebui să cumpere cerealele din Ucraina și sa le trimită în Africa sau alte zone unde foametea face ravagii, iar noi să facem mămăligă sau să hrănim animalele cu ce crește în țara noastră. Zic eu…”, scrie europarlamentarul român Rareș Bogdan pe pagina sa de socializare.

Problema a fost, însă, adusă în discuție din nou de către colegul acestuia de la Cluj, Daniel Buda, care s-a adresat într-un mod ferm către reprezentanții Comsiei Europene cerând sprijinul cert pentru fermierii români care sunt afectați considerabil de războiul din Ucraina. „Domnule deputat, mergeți la Bruxelles și faceți ceva acolo cu cerealele din Ucraina care rămân în România și pun presiune pe noi, fermierii de aici. Trimiteți aceste cereale în Africa, acolo unde este nevoie de ele cu adevărat. Am 200 ha de porumb neculese, sunt în câmp. Am primit 160 euro/tonă pe când costurile de producție au fost mult peste această sumă. Îl las acolo să-l mănânce porcii, mistreții, pentru că nu merită să-l recoltez. Am rate la bancă și la furnizori. Am copii de trimis la școală. Sunt disperat! Nu ne lăsați în bătaia vântului! Ajutați-ne!”, a fost mesajul citit de eurodeputatul Daniel Buda în cadrul ședinței europene pentru agricultură din 2023.