Infofinanciar > Lumea la zi > Probleme pe piața energetică din UE. S-a schimbat principala sursă de electricitate de pe continent
Lumea la zi

Probleme pe piața energetică din UE. S-a schimbat principala sursă de electricitate de pe continent

UE energie
Sursa foto Arhiva companiei

Datele preliminare pentru 2023 relevă o schimbare semnificativă în peisajul energetic al Uniunii Europene, UE. Se remarcă o scădere accentuată a aprovizionării cu combustibili fosili și o creștere notabilă a energiei regenerabile. Conform Eurostat, aprovizionarea cu gaze naturale a UE a scăzut la 12,8 milioane de terajouli. Se remarcă o scădere de 7,4% față de 2022. Astfel, este marcat cel mai scăzut nivel din 1995.

Rezervele de cărbune au înregistrat scăderi și mai accentuate. Oferta de lignit a scăzut cu 24,2%. A ajuns la 222.840 milioane de tone. Oferta de huilă a scăzut cu 20,4%. A ajuns la 130.437 milioane de tone. Ambele cifre reprezintă minime record de la începutul seriei de date. De asemenea, aprovizionarea cu petrol și produse petroliere a scăzut, totalizând 526 862 de mii de tone, o scădere de 1,5% față de anul precedent.

Aceste date, publicate de Eurostat, subliniază tranziția continuă a UE către energia regenerabilă și evidențiază scăderea dependenței de combustibilii fosili și de energia nucleară în mixul energetic al regiunii, conform solarquarter.com.