Infofinanciar > Info > Probleme pentru OMV Petrom. Profitul companie a scăzut în primul semestru 2023 cu 80%
Info

Probleme pentru OMV Petrom. Profitul companie a scăzut în primul semestru 2023 cu 80%

romanialibera.ro
romanialibera.ro

OMV Petrom a înregistrat în prima jumătate a acestui an o reducere semnificativă a profitului net, în valoare de 944 milioane de lei, ceea ce reprezintă o scădere de 80% în comparație cu profitul net înregistrat în aceeași perioadă a anului anterior, care a fost de 4,646 miliarde de lei.

Aceste informații au fost transmise de companie către Bursa de Valori București în ultima vineri.

Pierdere de 537 milioane de lei în compania OMV Petrom

În al doilea trimestru al anului curent, compania OMV Petrom a înregistrat o pierdere de 537 milioane de lei. Aceasta reprezintă o scădere semnificativă față de profitul net obținut în trimestrul II al anului anterior, care a fost de 2,898 miliarde de lei, și față de profitul net de 1,481 miliarde de lei din primul trimestru al anului 2023.

Veniturile din vânzările consolidate au înregistrat un declin de 30% în intervalul ianuarie-iunie 2023, comparativ cu aceeași perioadă din 2022. Această scădere a fost cauzată de prețuri mai mici la mărfurile vândute și de volume reduse de vânzări în segmentele de produse petroliere și energie electrică. Cu toate acestea, creșterea vânzărilor de gaze naturale a oferit o compensație parțială.

Segmentul Rafinare și Marketing a generat cel mai mare procent din totalul vânzărilor consolidate (66%), urmat de segmentul Gaze și Energie cu 33%. În schimb, segmentul Explorare și Producție a contribuit foarte puțin la veniturile totale, reprezentând doar 0,2%, majoritatea vânzărilor din acest segment fiind destinate consumului intern.

Rezultatul din exploatare CCA (Cheltuieli cu Costul de Aprovizionare), excluzând elementele speciale, a fost de 3,709 miliarde lei în primul semestru al anului 2023, comparativ cu 5,901 miliarde lei în aceeași perioadă a anului anterior. Acest declin a fost cauzat de contribuția mai mică din partea tuturor segmentelor de business, inclusiv revizia generală a rafinăriei, scăderea prețurilor și marjele mai mici la gazele naturale.

Din 3o iunie datoriile au fost afectate de creșterea capitalului propriu

La sfârșitul lunii iunie 2023, capitalurile proprii au scăzut la 39,114 miliarde de lei, față de 40,508 miliarde de lei la sfârșitul anului 2022. Această scădere a fost atribuită în principal distribuirii dividendelor pentru anul financiar 2022.

Datoriile totale la 30 iunie 2023 au înregistrat o creștere, datoriile pe termen lung fiind afectate de revizuirea provizioanelor privind dezafectarea și restaurarea. În același timp, datoriile curente au scăzut, fiind influențate de reducerea altor provizioane și obligații, datorii financiare reduse și impozite mai mici.

În primele șase luni ale anului curent, OMV Petrom a investit 2,393 miliarde de lei, cu 72% mai mult față de aceeași perioadă a anului anterior. Cele mai mari investiții s-au îndreptat către segmentul Explorare și Producție. Numărul de angajați din Grupul OMV Petrom a scăzut cu 2% la sfârșitul lunii iunie, ajungând la 7,700 de angajați, față de iunie 2022, conform realitatea.net.