Infofinanciar > Lumea la zi > Probleme pentru China: crește economia, dar scade populația
Lumea la zi

Probleme pentru China: crește economia, dar scade populația

sursa foto CMC Markets
Sursa foto: Arhiva companiei

Potrivit analiștilor economici, China înregistrat un PIB în creștere cu 5,2% în 2023. Progresul este însă atenuat de regresul populaţiei, care a scăzut cu două milioane de locuitori. China a obținut o creștere a produsului intern brut a respectat de 5,2% anul trecut, peste ţinta guvernului de 5%. Totodată, s-a înregistrat și o depăşire a plusului de doar 3% din 2022. În acel an, economia a fost afectată de restricţiile de tip „zero-Covid”.

Analiștii evidențiază faptul că datele publicate reprezintă însă o provocare pentru preşedintele Xi Jinping. Acesta are nevoie de o redresare economică mai puternică în 2024. Biroul Naţional de Statistică a precizat că investiţiile în dezvoltarea imobiliară au scăzut cu 9,6% anul trecut faţă de anul precedent. Totodată, preţurile locuinţelor noi din decembrie au scăzut cu 0,4% faţă de luna precedentă. Este cea mai puternică scădere din februarie 2015. Și acţiunile chinezeşti au pierdut teren în urma publicării datelor.

Conform Biroului Naţional de Statistică, în 2023 populaţia Chinei a scăzut pentru al doilea an consecutiv. Cele 11 milioane de decese au depăşit 9 milioane de naşteri. În 2022, populaţia ţării a scăzut pentru prima dată în 60 de ani. Demografii prognozează noi scăderi pe măsură ce China îmbătrâneşte rapid. Experţii estimează că declinul accelerat al populaţiei arată „amprenta Covid-19”.

Scăderea populaţiei îşi are rădăcinile în politica din anii 1980 care a restricţionat majoritatea cuplurilor la un singur copil. Aceasta este sub media de 2,1 necesară pentru ca o populaţie să rămână stabilă, conform mediafax.