Infofinanciar > Lumea la zi > Probleme mari pentru o cunoscută rețea de socializare! Compania ar fi accesat datele unor jurnaliști
Lumea la zi

Probleme mari pentru o cunoscută rețea de socializare! Compania ar fi accesat datele unor jurnaliști

Probleme mari pentru o cunoscută rețea de socializare! Compania ar fi accesat datele unor jurnaliști
sursa foto saferinternet.org.uk

Compania ByteDance, din care se desprinde platforma TikTok, a anunțat joi că a concediat patru angajați după ce o anchetă internă a descoperit că aceștia au accesat datele a doi jurnaliști și ale altor utilizatori din SUA în timp ce încercau să depisteze o scurgere de informații din cadrul organizației. Acest lucru ar putea fi încă un motiv pentru a crede că îndoielile de la Washington cu privire la rădăcinile chinezești ale companiei sunt corect fundamentate.

Jurnaliștii ale căror date personale au fost monitorizate lucrau pentru Financial Times și BuzzFeed. Aceștia ar fi accesat mai multe informații despre jurnaliștii în cauză, precum și adresa IP, care poate oferi informații despre locația unui utilizator.

Încă din octombrie, Forbes a raportat că ByteDance plănuia să folosească datele TikTok pentru a supraveghea anumiți cetățeni americani. Forbes ar fi vorbit inițial despre supravegherea a trei jurnaliști, însă rețeaua de socializare unde sunt din ce în ce mai mulți utilizatori și-a asumat vina doar pentru doi dintre aceștia.

Directorul executiv al TikTok a avut o reacție fermă privind incidentul ce a implicat dezvăluirea datelor jurnaliștilor de la BuzzFeed și Financial Times.  ,,Persoanele implicate au abuzat de autoritatea lor pentru a obține acces la datele utilizatorilor TikTok”, a transmis, Shou Crew într-un e-mail către angajați. Mai mult decât atât, el a calificat evenimentul drept ,,inacceptabil”, conform Mediafax.

Răspuns din partea TikTok

Ca răspuns la acest incident, TikTok a declarat că și-a restructurat echipele de audit intern și de risc și a eliminat accesul la datele utilizatorilor din SUA pentru aceste echipe, potrivit purtătorului de cuvânt. „Luăm incredibil de în serios securitatea datelor și vom continua să ne îmbunătățim protocoalele de acces, care au fost deja îmbunătățite și întărite semnificativ de când a avut loc acest incident”, a declarat Oberwetter.

Financial Times a precizat că „spionarea reporterilor, interferarea cu munca lor sau intimidarea surselor lor este complet inacceptabilă. Vom investiga mai pe larg această poveste înainte de a decide răspunsul nostru formal”, potrivit unei declarații incluse într-un raport al ziarului.

Un purtător de cuvânt al BuzzFeed a declarat pentru CNN că este „profund deranjat” de această dezvăluire, calificând-o drept o „nerespectare flagrantă a vieții private și a drepturilor jurnaliștilor, precum și a utilizatorilor TikTok”.

„Este și mai îngrijorător faptul că acest lucru vine în urma unei serii de reportaje realizate de BuzzFeed News care au scos la iveală probleme majore în cadrul companiei-mamă, de la angajații care au accesat datele utilizatorilor americani din China până la încercările ByteDance de a împinge mesaje pro-China către americani”, a declarat purtătorul de cuvânt al BuzzFeed.

Este TikTok ,,calul troian” al Chinei?

Mulți experți în securitate cibernetică sunt de părere că guvernul chinez intenționează ca TikTok să fie un instrument de propagandă sau de cenzură sau să șantajeze cumva utilizatorii. Acest lucru este deosebit de amenințător pentru milenialii și generația Z de astăzi, care reprezintă următoarea generație de lideri americani.

În ultimii trei ani, TikTok a intrat în vizorul Congresului și al Executivului. Comitetul pentru investiții străine în SUA (CFIUS) a deschis o investigație în 2019, iar senatorii democrați și republicani au cerut directorului Serviciului Național de Informații o analiză a practicilor companiei.

Invocând preocupări legate de securitatea națională, președintele Trump a cerut pentru prima dată ByteDance să renunțe la proprietatea sa în 2020, iar ulterior a impus o interdicție asupra TikTok dacă nu era vândută unei firme americane în termen de 45 de zile de la emiterea ordinului executiv. Microsoft și Oracle s-au angajat în discuții serioase pentru a cumpăra compania, dar a existat o rezistență fermă din partea conducerii chineze a TikTok, care se pare că nu dorea ca algoritmii companiei sau tehnologia de inteligență artificială să cadă în mâini străine, mai exact americane.

Ulterior, TikTok a intentat o serie de procese federale împotriva administrației Trump, ceea ce a însemnat o suspendare a operațiunilor companiei. Când președintele Biden a preluat funcția, a emis un ordin executiv în iunie 2021, anulând interdicția lui Trump asupra TikTok și impunând o analiză a Departamentului Comerțului privind ramificațiile în materie de securitate națională. Această revizuire nu a determinat nicio altă acțiune americană împotriva companiei, care continuă să funcționeze fără restricții și în prezent.

O privire asupra politicii de confidențialitate a TikTok afirmă că „Este posibil să împărtășim toate informațiile pe care le colectăm cu o societate-mamă, o filială sau o altă filială a grupului nostru corporativ”, ceea ce înseamnă și guvernul chinez, conform THE HILL.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.