Infofinanciar > Lumea la zi > Noile probleme Green Deal! Specialiștii vin cu noi detalii despre proiectele verzi
Lumea la zi

Noile probleme Green Deal! Specialiștii vin cu noi detalii despre proiectele verzi

agro-business.ro
Sursa foto: agro-business.ro

Trinidad del Rocío are 47 de ani, locuiește în Sevilla și a lucrat în comerțul cu amănuntul. Acum, își petrece zilele de lucru pe o scară, fixând panouri solare pe acoperișuri.

Un e-mail de la serviciul de ocupare a forței de muncă din Andaluzia, care recomanda un nou curs intensiv de 13 săptămâni de instalare de panouri solare, i-a stârnit curiozitatea, a declarat del Rocío. Anul trecut, ea a absolvit cursul, susținut de agenția de calificare Generation Spain, și acum lucrează pentru o firmă de energie verde. Conform spuselor acesteia este „destul de mândră” să contribuie la lupta împotriva schimbărilor climatice în Europa.

Lipsa acută de personal

Dar del Rocío este doar un recrut, Europa are nevoie de o armată pentru a-și atinge obiectivele vitale privind clima de zero emisii nete, iar în acest moment, aceasta este foarte departe de ceea ce trebuie să fie. Discutați cu oricine din sectorul energiei regenerabile și vă va spune că forța de muncă, sau lipsa acesteia, este în prezent principalul factor care limitează trecerea Europei către o economie bazată pe energie verde alimentată predominant de energie solară, eoliană și nucleară.

Numai în sectorul energiei solare, numărul locurilor de muncă trebuie să se dubleze până în 2030, ajungând la 1 milion, pentru ca UE să își atingă obiectivul REPowerEU de a instala 750 de gigawați de panouri solare. Comisia Europeană estimează că atingerea obiectivului de a obține până la 45 % din energia UE din surse regenerabile va necesita crearea a peste 3,5 milioane de locuri de muncă până în 2030. Acest lucru reprezintă „o provocare enormă în materie de competențe”, a declarat Judith Kirton-Darling, secretar general adjunct al sindicatului IndustriALL Europe.

„Avem deja lacune mari, chiar la toate nivelurile de calificare”, a spus Kirton-Darling. „Acest deficit de personal este, potențial, călcâiul lui Ahile al Green Deal”.

În timp ce UE dispune acum de o strategie industrială ecologică, prin intermediul Legii privind industria Net Zero, cu stimulentele sale pentru dezvoltarea energiei regenerabile, lipsește o cale clară, la nivel european, pentru a se asigura că vor exista persoane care să instaleze panourile solare, să construiască turbine eoliene și să întreține rețeaua de hidrogen verde, a avertizat Kirton-Darling.

Metodologia implementată de SUA

Acest lucru este în contrast cu SUA, a spus ea. Pachetul de subvenții verzi de la Washington, Legea privind reducerea inflației – are prevederi care obligă firmele care doresc să beneficieze de credite fiscale să angajeze ucenici pentru a face cel puțin 15% din muncă. „Ei investesc masiv în tineretul american și aduc o întreagă generație nouă de ucenici în industrie”, a spus Kirton-Darling.

„Facem o treabă bună în ceea ce privește stabilirea obiectivelor corecte, facem o treabă bună în ceea ce privește stabilirea regulilor corecte de autorizare… Cu toate acestea în curs de desfășurare, următorul lucru important ar trebui să fie abilitățile: să găsim suficiente persoane care să instaleze panourile”, a declarat Arthur Daemers, consilier politic la SolarPower Europe.

În sectorul său, cea mai mare parte care are nevoie de forță de muncă este „implementarea”, sarcina fizică de a instala efectiv panouri, în principal pe acoperișuri. Acest tip de sarcini reprezintă 4 din 5 locuri de muncă în domeniul solar. Asta înseamnă că, până în 2030, până la 800 000 de persoane din întreaga UE vor trebui să facă acest tip de muncă pentru a atinge obiectivele UE.

Programele de formare profesională dedicate, precum cel la care s-a înscris del Rocío în Sevilla, trebuie să fie disponibile în întreaga Europă, susține Daemers. Organizația sa solicită guvernelor UE să creeze un „certificat solar” specializat, care să permită o formare rapidă a ucenicilor în domeniul solar și să îi pregătească în domeniul acoperișurilor, al construcțiilor și al lucrărilor electrice de bază, care să fie recunoscut în întreaga Europă, informează politico.eu