Infofinanciar > Info > Probleme pentru europenii cu venituri mici! Plata chiriilor și a utilităților le va cauza bătăi de cap
Info

Probleme pentru europenii cu venituri mici! Plata chiriilor și a utilităților le va cauza bătăi de cap

Venituri chirie, impozitul
Sursa foto: arhiva companiei

Conform unui studiu al Băncii Centrale Europene (BCE), este prevăzută o majorare a numărului de europeni cu venituri mici care vor întârzia la plata principalelor facturi în lunile următoare.

Această tendință este generată de creșterea ratelor dobânzilor, a chiriilor și a costurilor utilităților.

Întârzierea plăților

Potrivit cercetărilor BCE, mai mult de un sfert dintre gospodăriile cu venituri mici se așteaptă să întârzie la plata creditelor ipotecare în lunile care urmează.

„Capacitatea gospodăriilor de a face față costurilor legate de locuințe și plăților ipotecare este o sursă de îngrijorare, în special pentru gospodăriile cu venituri mici”, sunt informațiile pe care le-au transmis cercetătorii într-un articol din buletinul economic al BCE. Acesta pune la dispoziția oamenilor o imagine de ansamblu a „poverii locuințelor” în cele mai mari 11 economii din zona euro.

Creșterea dobânzilor

Raportul realizat de Omiros Kouvavas și Desislava Rusinova arată că de la începutul majorării dobânzilor de către BCE în iulie 2022, costurile totale ale locuințelor au crescut cu 6% pentru proprietarii de locuințe.

În schimb, pentru cei cu credite ipotecare și pentru chiriași, aceste costuri au înregistrat creșteri mai semnificative. Respectiv de 12% și 9%.

Conform raportului, în luna ianuarie a acestui an, gospodăriile achitau în medie 765 de euro pe lună pentru costurile totale legate de locuință. Aici sunt incluse utilitățile (cum ar fi gazul, electricitatea și apa), întreținerea locuinței și costurile de chirie sau de ipotecă.

Costurile legate de locuință

În cazul chiriașilor, costurile legate de locuință absorb aproximativ 40% din venituri. În cazul persoanelor cu credite ipotecare, este absorbit un procent de 35% din venituri. Cel mai mic procent este în cazul proprietarilor, de 20%.

În paralel, persoanele care au cele mai mici venituri și care sunt nevoiți să stea în chirie, au de-a face cu achitarea a aproximativ jumătate din venitul lor lunar pentru costuri.

Cele mai mari costuri

Dintre cele trei categorii principale, persoanele care au un credit ipotecar au de-a face cu cele mai mari costuri. Ceea ce cauzează această situație sunt ratelor crescute ale dobânzilor. Astfel, rata lunară medie pentru aceștia a depășit 1.100 de euro.

Creșterea dobânzilor a afectat serios piața chiriilor. Majorarea costurilor de împrumut a determinat oprirea noilor investiții. Iar piața de închiriere, care are deja de-a face cu o lipsă de locuințe disponibile, a consemnat o majorare a prețurilor.

Cât plătesc chiriașii

După cum au transmis reprezentanții BCE, în cele 11 țări care au fost analizate, chiriașii achită în medie mai mult de 800 de euro. În acest timp, cei care dețin locuințe, plătesc o sumă aproape de 500 de euro pe lună. Acest lucru se datorează, în principal, majorării costurilor de întreținere a locuințelor. Însă, recent, costurile utilităților au coborât.

Dintre toate cele 11 țări care au fost analizate, cele mai mari costuri cu locuința par să se întâlnească în Irlanda. Acestea sunt de aproximativ 900 de euro lunar. Însă, aici nu intră și ipoteca. În cazul în care se include și aceasta, costurile cresc considerabil. Este vorba despre mai mult de 1.200 de euro, conform antena3.ro