Infofinanciar > Info > Probleme la cardurile sociale de alimente în 2024! Banii nu au ajuns
Info

Probleme la cardurile sociale de alimente în 2024! Banii nu au ajuns

sprijin pentru romania 250 de lei (sursă foto: fanatik.ro)
Sursa arhiva companiei

Cardurile sociale de alimente reprezintă un ajutor real pentru românii defavorizați. Sprijinul este acordat și în acest an. Banii sunt virați în tranșe a câte 250 de lei. Beneficiarii vor primi pe parcursul anului curent șase tranșe.

Totuși, există și unele programe legate de acest ajutor.

Problema cardurilor sociale

Cu toate că anunțul a fost făcut oficial. Mulți dintre beneficiarii cardului social de alimente nu au reușit să îl obțină. Chiar dacă se promitea ca acest program să intre în vigoare începând cu luna februarie fondurile promise nu au fost primite.

Multe persoane care îndeplinesc toate criteriile pentru a obține cardul social nu l-au primit. Problema cea mai mare este că aceștia nu reușesc să ia legătura cu Ministerul pentru Investiții și Proiecte Europene (MIPE) ca să poată ajunge la câteva răspunsuri sau soluții.

Această problemă se încearcă a fi rezolvată. MIPE a facilitat accesul la informațiile necesare despre cardurile sociale de alimente. Așadar, români defavorizați pot beneficia mai ușor de sprijinul promis. Pentru persoanele care vin direct la MIPE s-a promis o registratură permanentă pusă la dispoziție pentru informarea publicului.

În anul 2024 peste 2,5 milioane de români vor beneficia de cardurile pentru alimente.

Cine beneficiază de carduri sociale de alimente

Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și Casa Națională de Pensii Publice, instituții subordonate și respectiv sub autoritatea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale au transmis către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene lista detaliată cu beneficiarii de carduri sociale pentru alimente:

 • 614.358 persoane, adulți și copii, încadrate în grad de handicap grav, accentuat și mediu
 • 13.098 familii cu cel puțin 2 copii în întreținere;
 • 3.130 familii monoparentale;
 • 192.398 familii beneficiare de ajutor de incluziune;
 • 1.714.246 de pensionari
 • 528 de persoane fără adăpost.

Cine poate primi sprijin din partea statului

 • persoanele – copii şi adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
 • familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;
 • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
 • familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;
 • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidenta caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
 • persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu a declarat că „din acest an, Guvernul României a decis majorarea la 2.000 de lei a nivelului maxim al veniturilor pentru care sunt acordate tichetele sociale. În următoarea perioadă, cele 2.537.758 de carduri active vor fi alimentate cu câte 250 de lei. Cardurile pot fi utilizate pentru alimente sau pentru mese calde. În anul 2024, aceste carduri vor fi alimentate de șase ori: în februarie, aprilie, iunie, august, octombrie și decembrie”, conform Daily Buisness.