Infofinanciar > Lumea la zi > Problema migrației, din nou pe tapet: 7,4 miliarde de euro pentru Egipt
Lumea la zi

Problema migrației, din nou pe tapet: 7,4 miliarde de euro pentru Egipt

migrație (sursă foto: Newsweek)
Foto: facebook.com

Duminică,  premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, va face o vizită la Cairo împreună cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.  Vor mai merge la Cairo și  Georgia Meloni și premierul belgian Alexander De Croo. Scopul este de a discuta cu autoritățile egiptene modalitățile de a controla valurile de migranți care pleacă de pe coastele Egiptului spre Uniunea Europeană.

Bruxelles-ul pare că dorește să nu existe nicio scurgere de informații privind această vizită în Egipt. Cert este că problema a făcut obiectul dezbaterilor în cadrul Colegiului Comisarilor, care s-a întrunit la Strasbourg.  Acolo s-a făcut un bilanț cu privire la rezultatele ultimilor patru ani privind managementul migrației.  El a culminat în decembrie anul trecut cu încheierea Pactului privind migrația și azilul, dar și cu acordurile financiare semnate de Uniunea Europeană cu Tunisia și Mauritania.

Purtătorul de cuvânt al CE a declarat că scopul iminentei vizite la Cairo este încheierea unui acord privind migrația. Acordul va fi însoțit și de un pachet de ajutor în valoare de 7,4 miliarde de euro. În același timp, se vizează consolidarea generală a parteneriatului Egipt-Uniunea Europeană .

La rândul său, vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, în cadrul unui briefing, deși nu a prezentat detalii privin vizita doamnei von der Leyen la Cairo, a subliniat că Comisia Europeană așteaptă de la Egipt, care este un factor important în managentul migrației, un rezultat substanțial, având în vedere că, în calitate de partener al Uniunii Europene, Egiptul a dat dovezi că este, într-adevăr, un colaborator fiabil.