Infofinanciar > Info > Pro-ruși din România: Diana Șoșoacă e doar începutul. Pe cine se bazează Vladimir Putin?
Info

Pro-ruși din România: Diana Șoșoacă e doar începutul. Pe cine se bazează Vladimir Putin?

Diana Șoșoacă George Simion evz.ro
Credit imagine: evz.ro

Diana Șoșoacă este un nume frecvent asociat cu narațiunile pro-Kremlin. Se pare însă că ea nu este singura adeptă a lui Putin de pe teritoriul României. Pe lista completă a filorușilor se găsesc lideri politici, sportivi, oameni de afaceri, actori, formatori de opinie.

Conform unui raport de la Kiev, aceste persoane influente au diferite interese. Indiferent dacă ele sunt financiare sau politice, rezultatul este același: susținerea unei atitudini pro-Rusia și anti-Ucraina.

Diana Șoșoacă e cap de listă

Controversata figură politică a senatoarei ex-AUR este în vârful listei. Avocata și politiciana participă la evenimentele Ambasadei Rusiei frecvent. De asemenea, păstrează legături diplomatice cu oficiali ruși. Din punctul de vedere al poziției anti-ucrainene, ea a inițiat multe proiecte de lege în acest sens. Spre exemplu, Diana Șoșoacă a cerut neutralitatea României în conflictul ruso-ucrainean. La începuturile invaziei, senatoarea a mers la granița cu Ucraina în încercarea de a demonstra că războiul este unul fals.

Alți politicieni proeminenți sunt incluși

În afară de Șoșoacă, mai mulți membri actuali ai AUR sunt vizați de raportul ucrainean. În primul rând, președintele formațiunii politice, George Simion. Atât el, cât și colegii săi de partid au înaintat o viziune anti-ucraineană. Ei consideră că ajutorul oferit de România țării vecine este echivalent cu intrarea noastră în război.

Cel mai vocal însă este membrul AUR Călin Georgescu, pe care George Simion l-a propus în trecut drept prim-ministru al României. Politicianul din partidul de opoziție chiar a facilitat sosirea ideologului pro-Putin Alexander Dughin în România.

Și Andrei Marga, membru al aceluiași partid, a cerut dezmembrarea Ucrainei. Astfel, el achiesează la viziunea Kremlinului, conform căreia Ucraina nu este un stat de sine stătător.

Și la PSD există figuri susținătoare ale Rusiei. Daniel Ghiță, spre exemplu, se opune furnizării de ajutoare către Kiev.

Actori și sportivi de talie mondială

Vizați de raportul de la Kiev sunt și oameni precum actorul Dan Puric și sportivul Ilie Năstase. În vreme ce Dan Puric este un susținător al ideologiei din Rusia, Ilie Năstase are interese de natură financiară la Moscova. El chiar și-ar dori să se mute în Federația Rusă, precum actorul Gerard Depardieu.

Nu este prima dată când o listă a fanilor lui Vladimir Putin apare în sfera publică românească. Mișcarea Eurasiatică din România, care este reprezentată de susținători ai lui Alexander Dughin, include multe nume de referință. Lista, care a fost făcută publică în 2014, conținea numeroase nume. Printre acestea, „politicianul AUR Claudiu Tarziu, istoricul Mircea Dogaru, teologul Mihai-Andrei Aldea, actorul Dan Puric”, conform informațiilor de pe Evenimentul Zilei.