Infofinanciar > Esential > Principala industrie a economiei Bahrainului: Petrolul. Mica mare rafinatoare din Orientul Mijlociu
Esential

Principala industrie a economiei Bahrainului: Petrolul. Mica mare rafinatoare din Orientul Mijlociu

bahrain petrol sursa dreamstime
sursa foto: dreamstime

În ciuda succesului diversificării economice, sectorul petrolului și al gazelor naturale rămâne o componentă puternică a economiei Bahrainului.  Fiind un mic producător de petrol din Orientul Mijlociu, cu rezerve dovedite de aproximativ 124,6 milioane de barili, Bahrainul își obține veniturile din petrol din două câmpuri: câmpul de pe uscat din Bahrain și câmpul offshore Abu Safah, care este împărțit cu Arabia Saudită.

Guvernul Bahrainului a anunțat în aprilie 2018 cea mai mare descoperire de petrol și gaze naturale din anii 1930 încoace, ceea ce reprezintă un impuls semnificativ pentru perspectivele economice ale Bahrainului.  Se estimează că vastul câmp petrolier etanș și de gaze de mare adâncime descoperit în largul coastei de vest a Regatului conține aproximativ 80 de miliarde de barili de resurse de petrol etanș în șisturi.

Producția limitată de petrol nu oprește Bahrainul

În comparație cu Arabia Saudită, Kuweit, Abu Dhabi și Qatar, Bahrainul are o producție limitată de petrol și nu a acumulat active străine mari în fonduri suverane de investiții (SWF), așa cum au făcut aceste țări. Are, totuși, participații în societăți naționale, pe care le administrează prin intermediul conglomeratului petrolier Nogaholding și al fondului suveran național Mumtalakat. Ambele au fost înființate prin decret regal în 2007.  Nogaholding cuprinde BAPCO, BAPGAS, Tatweer și alte companii legate de hidrocarburi. Plata dividendelor sale către guvern a fost uneori întreruptă.

Bahrainul beneficiază, de asemenea, de Fondul de dezvoltare al Consiliului de Cooperare al Golfului (Persic), care a fost înființat în 2011 cu scopul de a finanța investiții în infrastructură și locuințe în valoare de 20 de miliarde de dolari în cele două state din CCG sărace în petrol, Bahrain și Oman.

Acest lucru s-a întâmplat cu mult înainte de corecția prețului petrolului din 2014 și indică problemele structurale ale dependenței de petrol, indiferent de nivelul prețului petrolului. Planul inițial era de a strânge 10 miliarde de dolari pentru Bahrain de la cele patru țări bogate în venituri din CCG: Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kuweit și Qatar. În realitate, doar primele trei au contribuit și este puțin probabil ca Qatar să contribuie cu cele 2,5 miliarde de dolari, având în vedere blocada actuală împotriva sa de către Arabia Saudită, Bahrain, EAU, Egipt și Yemen. Angajamentele celorlalți trei donatori din CCG s-au ridicat la 7,5 miliarde de dolari până în 2017. Dintre acestea, 6,6 miliarde de dolari au fost alocate pentru proiecte, au fost atribuite contracte în valoare de 3,3 miliarde de dolari, iar 1,2 miliarde de dolari au fost efectiv plătite din Fondul de dezvoltare al CCG.

Guvernul Bahrainului a lansat în 2018 un fond energetic care urmărește să strângă 1 miliard de dolari de la investitori locali, regionali și internaționali pentru a dezvolta activele energetice ale regatului.  Fondul investește într-o serie de proiecte energetice din sectoarele downstream, mid-stream și upstream, inclusiv în dezvoltări în câmpurile de petrol și gaze naturale recent descoperite.

Rezervele de petrol din Bahrain se vor termina în aproximativ 6 ani

Bahrainul deține 124 560 000 de barili de rezerve dovedite de petrol din 2016, ocupând locul 67 în lume și reprezentând aproximativ 0,0% din totalul rezervelor mondiale de petrol de 1 650 585 140 000 de barili.

Bahrainul are rezerve dovedite echivalente cu de 5,5 ori consumul său anual. Acest lucru înseamnă că, fără importuri, ar mai rămâne aproximativ 6 ani de petrol (la nivelurile actuale de consum și excluzând rezervele neprobate). Bahrainul produce 63.886,00 barili pe zi de petrol (începând cu 2016), situându-se pe locul 59 în lume. De asemenea, insula produce în fiecare an o cantitate echivalentă cu 18,7% din totalul rezervelor sale dovedite (începând cu 2016). Bahrainul importă 93% din consumul său de petrol (57.726 de barili pe zi în 2016).

Având în vedere că veniturile provenite din exporturile de petrol reprezintă peste 70% din veniturile guvernamentale începând din 2007, guvernul din Bahrain încearcă să diversifice economia și sursele de venit din alte sectoare.  Printre domeniile vizate pentru producție se numără materialele plastice, fibra de sticlă, produsele chimice, produsele petrochimice și prelucrarea alimentelor.  Guvernul din Bahrain pune un accent deosebit pe dezvoltarea industriei petrochimice. Cinci subsectoare petrochimice au crescut rapid în ultimii ani: produse chimice pentru construcții, produse chimice pentru tratarea apei, aditivi pentru polimeri și materiale plastice, aditivi pentru vopsele și acoperiri și produse chimice pentru câmpurile petroliere.

Conducte de petrol și gaze în deșert. Sursă foto: Dreamstime

Conducte de petrol și gaze în deșert. Sursă foto: Dreamstime

Sectorul hidrocarburilor și al rafinării din Bahrain

Bahrainul a fost prima țară din partea arabă a Golfului Persic în care s-a descoperit petrol și unde a fost înființată o rafinărie. Compania Bahrain Petroleum Company (BAPCO) a descoperit petrol în 1932, iar rafinăria Sitra a început să funcționeze cu o capacitate de 10 000 bpd în 1936. Petrolul a venit, de asemenea, cu o importanță geopolitică sporită: Marina regală britanică și-a mutat întregul comandament din Orientul Mijlociu de la Busherul iranian la Bahrain în 1935. Petrolul a înlocuit activitățile economice tradiționale, cum ar fi comerțul și cultivarea curmalelor, ca pilon al economiei. Ponderea sectorului petrolier în PIB se situează astăzi la 19 %, dar era încă de 43,6 % în anul 2000.

Sectorul petrolier din Bahrain poate fi împărțit în două părți: Pe de o parte, Bahrainul este un centru de rafinare. Acesta se află în proces de modernizare a rafinăriei Sitra, pentru care utilizează țiței importat din Arabia Saudită și îl completează cu producția din câmpul său onshore Awali. Pe de altă parte, Bahrainul produce țiței pentru export din cota sa de 50% din câmpul offshore Abu Saafa, pe care îl împarte cu Arabia Saudită. În ceea ce privește veniturile, exporturile de petrol de la Abu Saafa sunt mult mai importante decât marjele de rafinare de la Sitra.

Rafinăria de la Sitra este al doilea cel mai important aspect al complexului de hidrocarburi din Bahrain. Aceasta importă cea mai mare parte a materiei prime de țiței din Arabia Saudită și o completează cu producția internă din câmpul său terestru Awali. Acest zăcământ a atins un vârf în urmă cu câteva decenii, de aproximativ 70 000 bpd, iar producția a scăzut până la 20 000 bpd. Printr-un program ambițios de modernizare, care a inclus forarea de noi puțuri și recuperarea îmbunătățită a petrolului, Bahrainul a ridicat nivelul de producție la aproximativ 50 000 bpd. În 2009 a lansat în acest scop filiala Nogaholding Tatweer, care a investit 3,43 miliarde de dolari între 2009 și 2015. Bahrainul intenționează să își crească constant producția de petrol în următorii 20 de ani, dar rămâne de văzut cât de realiste și sustenabile vor fi nivelurile producției interne de petrol. Rezervele de petrol ale Bahreinului sunt limitate la 633 de milioane de barili în prezent, ceea ce echivalează aproximativ cu un raport rezerve/producție de 34 de ani.