Infofinanciar > Info > Primul oraș în care s-au instalat containere anti-urs! Proiect pentru siguranța localnicilor
Info

Primul oraș în care s-au instalat containere anti-urs! Proiect pentru siguranța localnicilor

Ursi in Zarnesti, Transilvania
sursa foto: arhiva companiei

Mai multe containere anti-urs, unice în România, au fost recent puse în funcțiune. Măsura este parte a unui proiect pilot destinat îmbunătățirii conviețuirii între oameni și urși. Orașul Băile Tușnad a instalat cinci tipuri de containere. Acestea vor fi testate pe parcursul mai multor luni. Acțiunile s-au desfășurat inclusiv în perioada sezonului estival, pentru a determina care dintre ele sunt cele mai eficiente.

Primarul Băilor Tușnad, Butyka Zsolt, a subliniat importanța achiziționării acestor containere, considerându-le un pas esențial pentru creșterea siguranței în comunitate. El speră ca și alte localități să învețe din experiența acestui proiect pilot.

Containere anti-urs

În 2021, urșii au provocat numeroase pagube în Băile Tușnad. Localnicii au organizat un marș pentru a atrage atenția asupra problemei. Urșii deveniseră o prezență zilnică în stațiune, intrând în case și pensiuni și umblând pe străzile orașului. Ca răspuns, primarul a format un grup de lucru care a implementat măsuri pentru a ține animalele la distanță.

Autoritățile au curățat orașul de vegetație densă, au tăiat pomii fructiferi de pe domeniul public și, împreună cu organizații neguvernamentale, au derulat proiecte de conștientizare a importanței conviețuirii pașnice cu urșii. Au avut loc și relocări ale urșilor, iar unii au fost împușcați. În prezent, urșii care se apropie de oraș sunt monitorizați constant.

Containerele anti-urs au fost achiziționate cu finanțare de la WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) în cadrul proiectului „Siguranță pentru oameni – protecție pentru urși”. Biologul Imecs Istvan, coordonatorul proiectului, a explicat că aceste containere au fost testate cu succes pe urși în Slovacia și sunt concepute pentru a preveni accesul urșilor la deșeuri.

„Acestea au fost testate pe urşi în Slovacia, deci nu mai avem îndoieli că ursul nu poate să ajungă la deşeuri. Însă, trebuie să testăm în oraş să vedem comunitatea şi turiştii cum le folosesc, care sunt cele mai adecvate, unde sunt zonele unde avem nevoie de astfel de recipiente”, a spus biologul Imecs Istvan, coordonatorul echipei de lucru în cadrul acestui proiect.

Cum trebuie folosit sistemul

Imecs a subliniat că este esențial ca localnicii și turiștii să folosească corect containerele.

„Peste tot în Europa şi în lume, prezenţa carnivorelor mari în zona oamenilor este în creştere. Din varii motive, inclusiv schimbările climatice forţează aceste animale să se apropie de oameni.  La Tuşnad, însă, această expunere nu este datorită schimbărilor climatice, nu este una recentă, este una istorică.

Este coridor ecologic aici, aşa cum dumneavoastră aveţi rutele dumneavoastră, pe care le frecventaţi zilnic: la locul de muncă, înapoi acasă şi se poate prezice asta, aşa şi urşii au această rută, care nu s-a format ieri.

Şi ce este foarte important şi interesant: comunitatea locală de aici cunoaşte acest lucru şi avem un fond, un capital important, o toleranţă extraordinară, pentru că prezenţa ursului s-a impregnat în cultura umană şi atunci, de aceea, Băile Tuşnad este o localitate model, pentru că aici oamenii coexistă cu urşii, urşii noi mai vizitează zona asta în permanenţă şi crearea unui succes, unei poveşti de succes, de coexistenţă este extrem de relevantă pentru toate oraşele care sunt expuse sau vor fi expuse”, a declarat Tibor Hartel, ecolog la Universitatea Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca, potrivit agerpres.ro.