Infofinanciar > Info > Prima etapă a programului rabla pentru electrocasnice decembrie 2022! Ce se întâmplă cu cei care au primit tichete și nu le-au folosit
Info

Prima etapă a programului rabla pentru electrocasnice decembrie 2022! Ce se întâmplă cu cei care au primit tichete și nu le-au folosit

Electrocasnice, Sursă foto: Getty Images
Sursă foto: Getty Images

Bugetul primei etape este de 25 milioane lei, iar selecţia voucherelor se face în perioada 05.12.2022, ora 10:00 – 09.12.2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului.

În prima etapă, se acordă vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, astfel: 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puţin noua clasă energetică C; 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasă energetică D; 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E.

Ministrul Mediului a mai explicat că valoarea voucherelor ar putea fi majorată, ţinând cont că produsele eficiente energetic sunt din ce în ce mai scumpe. „Anul viitor cu siguranţă va trebui să reanalizăm şi condiţiile de piaţă, pentru că într-un an de zile se schimbă foarte multe lucruri. Există posibilitatea creşterii valorii. (…) Putem analiza şi eficienţa pe fiecare componentă, privind aspiratoarele sau aparatele de aer condiţionat, acolo unde nu există un interes mare putem să luăm aceeaşi decizie pe care am luat-o în cazul televizoarelor, de a scoate anumite echipamente electrocasnice din program şi să ne focusăm pe ce prezintă un interes şi au un efect mare asupra facturilor (la energie, n. red.)”, a anunţat ministrul Mediului.

Cei care au primit tichete și nu le-au folosit

Ministrul Mediului a anunțat că acei oameni care au obținut tichete în trecut, dar nu le-au folosit, ar putea să fie excluși cu totul din program, și asta pentru că în clipa de față ei sunt restricționați doar la a mai aplica pentru aceleași produse electrocasnice, scrie Antena3.

Cu toate acestea, programul se bucură de succes, iar cei care blochează acest program trebuie sancționați, astfel, cât mai mulți oameni să beneficieze de aceste vouchere. Perioada de derulare a unei etape de selecţie a voucherelor dintr-o categorie este de 5 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.  După publicarea listei persoanelor fizice aprobate pe site-ul AFM, solicitanţii se vor prezenta la unul dintre comercianţii validaţi, de unde vor achiziţiona echipamentul dorit.

Valabilitatea voucherului este de 7 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat.

„Începând de luni, 5 decembrie 2022, ora 10.00, persoanele fizice se pot înscrie în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice pentru selectarea voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe, maşinile de spălat vase şi frigiderele/congelatoarele”, este anunțul făcut de Administraţia Fondului pentru Mediului.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.