Infofinanciar > Info > Prețurile RCA explodează! Când se termină plafonarea
Info

Prețurile RCA explodează! Când se termină plafonarea

rca, sursa foto playtech
sursa foto playtech

Guvernul României a luat o măsură pentru a ajuta șoferii români care dețin asigurări RCA de la Euroins. Valabilitatea acestor asigurări a fost prelungită cu trei luni, până la data de 8 decembrie. Decizia a fost luată în contextul falimentului companiei Euroins și al posibilei creșteri a prețurilor la asigurările RCA după data de 10 octombrie.

Liderul Guvernului, Marcel Ciolacu, a explicat că prelungirea termenului a fost necesară pentru a evita ca aproximativ 1,8 milioane de polițe RCA Euroins să expire automat la data de 8 septembrie.

Se scumpește RCA

Cu toate acestea, cifra menționată de Marcel Ciolacu este incorectă. Numărul corect fiind de aproximativ 1,7 milioane de polițe. Euroins emite și alte tipuri de asigurări, iar aceste contracte vor expira la 8 decembrie 2023.

În plus, există îngrijorări cu privire la posibila creștere a prețurilor asigurărilor RCA după data de 10 octombrie, când expiră prețurile plafonate. Dacă Guvernul nu prelungește perioada de plafonare a prețurilor, piața asigurărilor RCA ar putea trece la prețuri libere. Asta ar putea avea un impact asupra costurilor pentru șoferi.

Măsurile lui Ciolacu sunt criticate

„Înghețarea prețurilor RCA la nivelul din 28 octombrie nu i-a prins pe toți asigurătorii pe picior greșit. Unii dintre ei practicau prețuri mai mici decât cele notificate la ASF și atunci au avut o marjă între 20 lei, 50 lei chiar 100 de lei pentru creșterea sau scăderea prețurilor. Ce se va întâmpla după 10 octombrie? E adevărat că s-a mărit cota de contribuție a asigurătorilor la FGA, dar își vor primi înapoi acei bani. Rata daunei s-a stabilizat, frecvența daunelor a mai scăzut”, spune un broker de asigurări.

„În mod normal nu ar prea fi motive pentru creșterea prețurilor, dar istoria arată că aceste creșteri au loc. Să nu uităm că se vor publica noi tarife de referință RCA. Dacă acestea vor fi mai mari, ar putea fi folosite de asigurători ca pretext pentru creșterea tarifelor RCA practicate”, a mai spus broker-ul în asigurări.

„Piața RCA nu s-a stabilizat încă, dar nu cred că toți vor crește prețurile. Prețurile RCA sunt suficient de mari în prezent. Este adevărat că acoperirile pe care le oferea o poliță RCA acum 5-6 ani sunt total diferite față de cele de acum – acum poți să iei mașină la schimb, limitele de răspundere sunt mai mari, poți să-ți repari mașina în orice service care să aplice orice tarif. Totuși nu cred că pot crește mai mult prețurile raportate la puterea de cumpărare din România.”, a declarat un executiv din asigurări care a dorit s-și păstreze anonimatul, potrivit HotNews.