Infofinanciar > Info > Marcel Ciolacu și Maia Sandu la Palatul Victoria! „România susţine cererea Moldovei de a se asocia Iniţiativei celor Trei Mări”
Info

Marcel Ciolacu și Maia Sandu la Palatul Victoria! „România susţine cererea Moldovei de a se asocia Iniţiativei celor Trei Mări”

maia sandu si marcel ciolacu
Sursă foto: digi24

Conform unei declarații a prim-ministrului, Marcel Ciolacu, România susține categoric solicitarea Republicii Moldova de a se alătura formatului de cooperare din cadrul Inițiativei celor Trei Mări. Declarația a venit după ce acesta a avut o întâlnire cu președinta din Republica Moldova, Maia Sandu.

Miercuri, 6 septembrie 2023, premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Aceasta se află la București cu scopul de a lua parte la Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări. Acesta se găzduiește, pentru a doua oară, în România.

România și Republica Moldova

România susține categoric alăturarea Republicii Moldova la acest format de cooperare. Unul dintre lucrurile pe care le vizează acordul este identificarea modalităților exacte de a angaja Republica Moldova și Ucraina în proiecte care au scopul să crească interconectivitatea în domeniile energiei, transporturilor și digital din regiune, a mai explicat premierul Marcel Ciolacu.

Acesta a mai precizat, de asemenea, și că țara noastră a făcut recent un transfer în valoare de 10 milioane de euro. Acești bani reprezintă prima tranșă din finanțarea unor proiecte prioritare în baza Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro. Fondurile din prima tranșă contribuie la achiziționarea de microbuze pentru transportul școlar. De asemenea, și proiecte de dezvoltare locală, precum alimentarea cu apă sau canalizarea, se vor mai susține cu acești bani.

Cooperarea dintre cele două țări

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a mulțumit României pentru sprijinul pe care țara noastră îl oferă. Acest lucru vine mai ales în contextul actual, în care Rusia desfășoară un atac militar în Ucraina. Aceasta a subliniat faptul că este important ca relațiile de cooperare să continue, cu precădere în sectorul energiei. Mai ales acum, când suntem în prajul sezonului rece.

Totodată, premierul Marcel Ciolacu a spus că România este de partea Republicii Moldova în problema integrării în Uniunea Europeană. Aceasta este o prioritate la momentul actual. Se va încerca, în cadrul Consiliului European din luna decembrie a acestui an, să se obțină o decizie cu privire la începerea unor discuții pe această temă, informează mediafax.ro 

Summit-ul celor Trei Mări

Miercuri, 6 septembrie, are loc la Palatul Cotroceni cea de-a VIII-a ediție a Summit-ului Inițiativei celor Trei Mări. Gazda întâlnirii va fi Klaus Iohannis.

Aceste summit are loc pentru a doua oară la București, după ce România a deținut mandatul între iunie 2022 și 2023. De această dată se va admite și un nou membru, cel de-al 13-lea. Este vorba despre Grecia. Prezenți la întâlnire vor fi reprezentanții tuturor celor 12 țări membre, dar și oficiali din alte țări care sunt partenere inițiativei.

Totodată, un subiect foarte important pe lista membrilor este de a oferi Ucrainei și Moldovei statutul de state participante asociate.