Infofinanciar > Info > Prețurile la mâncare o iau razna. Ce produse alimentare s-au scumpit cel mai mult
Info

Prețurile la mâncare o iau razna. Ce produse alimentare s-au scumpit cel mai mult

Supermarket, Sursă foto: FrameWorks
Sursa foto: Arhiva companiei

Conform statisticilor europene, România are cea mai mare inflație din rândul statelor membre. Procentul a ajuns în februarie la 7,4%, iar prețurile la mâncare au crescut considerabil.

La nivelul lunii februarie, România are cea mai mare inflație din rândul statelor membre Uniunii Europene. Efectele sunt tot mai vizibile în creșterea costurilor de zi cu zi. Prețurile la mâncare cresc constant și afectează bugetele tuturor românilor.

Conform statisticilor europene, inflația în România a atins un nivel de 7,4%. În restul statelor membre, aceasta înregistrează o traiectorie decendentă. Sau, în cel mai rău caz, stagnează.

România este urmată de Estonia și Croația. La polul opus se află Danemarca, Italia, Letonia, Lituania și Finlanda. Rata inflației în România este de două ori mai mare decât media Uniunii Europene.

Inflația se vede la raft

Creșterea inflației este vizibilă în valul de scumpiri care afectează tot mai multe categorii de produse. Procentul de 7.4% se reflectă în prețurile de la raft.

Cele mai mari majorări se înregistrează în domeniul produselor alimentare. Carnea, peștele și brânzeturile s-au scumpit chiar și cu 15% în ultima perioadă.

La acest fenomen contribuie mai mulți factori. Pe lângă creșterile costurilor cu materiile prime s-a adăugat și majorarea prețurilor combustibililor.

„Există presiuni inflaționiste, nu scăpam de ele. Sunt economiști care numesc asta inflație prin costuri. Avem materie primă, fiscalitate și aceste presiuni sunt acolo, alături de deficitul bugetar, și care nu rezolvă aceasta problemă”, a explicat Cristian Păun, profesor universitar de economie.

Prețurile la combustibili cresc

Nu doar inflația afectează prețurile alimentelor. Prețurile carburanților cresc de la o zi la alta, mai ales de la începutul anului de când a fost majorată acciza. Evoluția ascendentă a prețurilor la combustibile se va accelerea din vară, când va urma o a doua majorare de acciză la motorină și benzină.

În ultima lună, prețul mediu al unui litru de benzină a crescut cu aproape 6%, ceea ce înseamnă că un plin este mai scump cu aproximativ 20 de lei. Pentru un litru de motorină plătim cu 5,1% mai mult față de luna precedentă. Iar un plin costă cu 18,5 lei în plus.

„Este foarte clar că în momentul când spunem că avem nevoie de bani la buget, fără a crește taxele efective, una din sursele cele mai eficiente este creșterea accizelor pe produselor petroliere, lucru care produce creșterea prețului la pompă”, a declarat profesorul Ionuț Purica.

Românii nu-și mai pot plăti ratele

Toate aceste scumpiri pun tot mai multă presiune pe bugetele românilor. Conform unui raport al Băncii Naționale, peste 200.000 de români plătesc ratele cu întârziere.

Cei care au credite suportă tot mai greu costurile, iar BNR avertizează că ratele ar putea scădea doar odată cu inflația. Astfel, și dobânda cheie ar putea ajunge la 6%, de la 7%.

„Dobânzile vor rămâne sus cam tot anul, chiar dacă scad după jumătatea anului, scad foarte puțin. Se va vedea puțin în rate. Chiar dacă BNR reduce dobânda cheie în dobânzile de la credite se va vedea și cu mai mare întârziere”, a expertul bancar, Irina Chițu, citat de dailybusiness.