Infofinanciar > Info > Prețurile la gaz și electricitate sunt tot mai mari! Care este scenariul șocant al experților în ceea ce privește scumpirea
Info

Prețurile la gaz și electricitate sunt tot mai mari! Care este scenariul șocant al experților în ceea ce privește scumpirea

facturi la energie electrica (Sursă foto: lovedeco.ro)
Sursă foto: lovedeco.ro

Cetățenii români sunt din ce în ce mai afectați de către prețurile în creștere pentru facturile de gaze și energie electrică. În acest moment, România se află în capul listei europene când vine vorba despre prețurile uriașe pentru energie. După cum afirmă experții, majorarea prețurilor este cauzată de probleme la nivel intern, ținând cont că peste 90 de puncte procentuale din energia electrică și gaze sunt produse la nivel național. 

Potrivit datelor oferite de către Oficiul European de Statistică (Eurostat), în fruntea listei de scumpiri realizată la nivelul Uniunii Europene, în țara noastră s-au înregistrat cele mai mari prețuri de la creșterile semnificative ale facturilor din al doilea semestru al anului precedent.

Ce au de spus experții din domeniu 

Specialiștii cred că de la începutul anului 2022, guvernanții români au derulat o strategie de a aduce mai mulți bani la bugetul de stat, cu scopul de a acoperi deficitul bugetar de aproape 20 de miliarde de lei. 

2022 aduce cele mai mari prețuri la energie electrică și gaze din toată istoria Eurostat, nu doar în România, ci și în toată Europa. Prețurile au crescut brusc în a doua jumătate a anului 2022, după o majorare la fel de bruscă a prețurilor care a început după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022. 

Mai recent, prețurile la energie electrică și gaze au dat semne de stabilizare, parțial datorită politicilor și intervențiilor guvernelor UE. Statele membre UE au adoptat diverse măsuri precum reduceri de taxe și taxe, scutiri temporare pentru consumatori, plafoane de preț sau distribuirea de vouchere către consumatorii finali, în timp ce unele țări au introdus prețuri reglementate. 

Creșterile de la nivel european 

Chiar dacă țara noastră se află în fruntea listei când vine vorba de scumpirile prețurilor la gaze și electricitate, nu suntem singura țară care a trecut printr-un trimestru de majorări ale prețurilor. 

În România, prețul la energie electrică a crescut cu peste 110 puncte procentuale, dar majorări masive au fost înregistrate și în Cehia, unde s-au marcat scumpiri de 97 procente, în Danemarca cu 70 de procente, Lituania cu 65 de procente. 

Potrivit datelor Eurostat, statele care au înregistrat cele mai mici scumpiri la energie în al doilea trimestru, de la începutul războiului din Ucraina sunt Polonia, cu o creștere de 5 procente, Bulgaria cu 5 procente, Germania cu 4 puncte procentuale și Luxemburg, cu o creștere de doar 3 puncte procentuale la facturile de energie. 

Nici la gaze naturale nu stăm prea bine, astfel țara noastră se află pe al doilea loc în topul european când vine vorba ce majorarea prețurilor pentru aceste materii prime. 

Însă aceste creșteri sunt chiar mai mari decât cele pentru energia electrică și gaze, ajungând să atingă pragul de 165 de puncte procentuale față de anul 2021, potrivit Realitatea.net.

Înaintea noastră pe lista de scumpiri pentru gazele naturale se află Cehia, cu o majorare de 231 de puncte procentuale, iar în spatele României pe listă se află Letonia, Lituania și Belgia. Toate aceste state au suferit majorări de peste 100 de puncte procentuale, iar la finalul listei se situează Slovacia și Croația, care au trecut prin majorări mai mici de 20 de puncte procentuale.