Infofinanciar > Lumea la zi > Prețurile la carburanți cresc rapid. Cererea este din ce în ce mai mare
Lumea la zi

Prețurile la carburanți cresc rapid. Cererea este din ce în ce mai mare

Preturi carburanti Sursa foto Hotnews
Sursa foto: arhiva companiei

Prețul petrolului este pe cale să ajungă luna aceasta la 100 de dolari pe baril pentru prima dată în 2023. Asta după ce a crescut cu aproape 30% din iunie. Creșterea s-a realizat în urma reducerilor de producție din Rusia și Arabia Saudită și a creșterii cererii din partea Chinei.

Țițeiul Brent, referință pentru prețul petrolului, a urcat săptămâna trecută la un maxim al ultimelor 10 luni, de aproape 94 de dolari pe baril, față de 72 de dolari pe baril la cel mai scăzut nivel din iunie. Se îndreaptă spre cea mai mare creștere trimestrială de la invazia Rusiei în Ucraina.

Evoluția prețurilor

Țițeiul american mai ușor, a urcat de la 67 de dolari pe baril la 90 de dolari în aceeași perioadă. Ambele repere au crescut cu aproximativ 4% în cursul săptămânii. Prețurile la benzină și motorină în Marea Britanie au început să crească modest. Organizația de automobilism RAC a declarat că prețul mediu al combustibilului fără plumb a fost de 1,52 lire sterline pe litru. În creștere de la 1,43 lire sterline în iunie.

În SUA, unde taxele reprezintă o proporție mai mică din prețul la pompă, benzina a crescut cu peste 10%. A ajuns astfel la 3,90 dolari pe galon (3,8 litri). O creștere a cererii de zboruri în SUA, Europa și, mai recent, în China, a stimulat o creștere și mai mare a prețurilor la carburanții pentru avioane. Prețurile au fost în medie de 3,07 dolari pe galon la sfârșitul lunii august. În creștere cu 50% față de un minim recent de 2,05 dolari la începutul lunii mai.
La începutul acestei luni, Arabia Saudită a prelungit reducerile combinate de 1,3 milioane de barili pe zi până la sfârșitul anului. Accelerând astfel o reducere a stocurilor globale.

Deficit de aprovizionare

Reducerile de aprovizionare efectuate de Rusia pentru a stimula prețurile au sprijinit, de asemenea, eforturile altor țări Opec (Organizația țărilor exportatoare de petrol) de a împinge prețurile spre 100 de dolari pe baril. Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a avertizat săptămâna trecută că reducerile de aprovizionare în curs de desfășurare efectuate de acești doi lideri Opec+ vor crea un „deficit semnificativ de aprovizionare”. Ceea ce reprezintă o amenințare considerabilă pentru volatilitatea continuă a prețurilor.

Raportul a fost publicat la doar o zi după ce Opec a anunțat că piața se va confrunta cu un deficit de peste 3 milioane de barili pe zi în următorul trimestru. Ceea ce ar putea duce la cel mai substanțial deficit de aprovizionare din ultimii peste un deceniu. Arabia Saudită și partenerii săi din Opec sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că AIE a prezis că cererea de petrol va atinge un nivel maxim înainte de 2030. Ceea ce, potrivit unor analiști, ar putea fi devansat până în 2026. Modalitatea va fi trecerea rapidă la sursele de energie regenerabilă deja în curs de desfășurare.

Se preconizează că majorarea costului combustibilului și cererea din partea economiei chineze, care este cel mai mare importator de petrol din lume, vor întuneca perspectivele băncilor centrale și misiunea lor de a reduce ratele inflației. Rate care sunt încă mult peste nivelul țintă de 2%. Scăderea prețului petrolului a jucat un rol important în scăderea inflației în prima jumătate a acestui an. Dar acum se așteaptă să acționeze ca o frână în a doua jumătate și până în 2024, informează theguardian.com