Infofinanciar > Info > Prețurile la carburanți au crescut din nou! Câți bani scot șoferii din buzunar
Info

Prețurile la carburanți au crescut din nou! Câți bani scot șoferii din buzunar

Pretul-carburantilor
sursa foto infofinanciar

Astăzi, 13 septembrie, prețurile la motorină și benzină au crescut din nou. Mai exact, benzina premium a trecut de pragul de 8 lei pe litru.

Dar nu este doar cazul motorinei premium, toate tipurile de carburanți au înregistrat o creștere de preț la pompă. Vorbim despre o creştere de preţuri, respectiv circa 4-5 bani pe litru.

De exemplu, preţul la benzină premium a trecut de pragul de 8 lei pe litru, după ce marţi, 12 septembrie 2023, benzina premium se vindea cu cel mult 7,99 lei pe litru.

De asemenea, un litru de motorină premium a ajuns să coste 8,17 lei, cu patru bani mai mult decât în ziua precedentă.

Principalele companii de carburanți astăzi se prezintă cu următoarele prețuri: un litru de benzină standard costă între 7,17 şi 7,39 lei, un litru de benzină premium costă între 7,69 şi 8,04 lei, un litru de motorină standard costă între 7,5 şi 7,67 lei, un litru de motorină premium costă între 7,86 şi 8,17 lei, iar un litru de GPL costă între 3,22 şi 3,25 lei, potrivit Observator.

Prețurile cresc dar tot sunt mici

Cu toate că majorările de prețuri la carburanți nu se opresc, premierul României nu este îngrijorat. Acesta susține că țara noastră are al doilea cel mai mic preț din Europa când vine vorba carburanți.

„O să am o discuţie să vedem de ce a crescut preţul. Am înţeles că s-a mărit iarăşi barilul. Este foarte uşor de influenţat în urma războiului, dar vreau să vă spun un lucru – ştiţi că avem al doilea preţ din Europa ca şi cel mai mic. Mi se pare că Bulgaria mai are cu 0,1 mai puţin decât România.

Deci este o scumpire care s-a văzut în toată lumea şi în toată Europa. O să încercăm să o menţinem într-un grafic. De asemenea, ştim că preţul la carburant pe tot lanţul aduce până la urmă scumpiri. Nu e o scumpire atât de mare. Noi avem acciza blocată raportată la 2018. Deci statul român în acest moment ia cea mai mică acciză din Europa ca să menţinem inflaţia cu o singură cifră, cum am reuşit”, a declarat luni premierul Marcel Ciolacu.

La sfârșitul lunii ianuarie 2023, surse guvernamentale au declarat că Guvernul ia în calcul să reintroducă schema de compensare cu 50 de bani la carburanți când prețurile vor ajunge la nivelul la care s-a luat decizia data trecută.