Infofinanciar > Lumea la zi > Prețurile gazelor naturale au scăzut. Ar putea atinge maximele mai multor decenii
Lumea la zi

Prețurile gazelor naturale au scăzut. Ar putea atinge maximele mai multor decenii

Prețurile gazelor naturale au scăzut.
Sursă foto: dreamstime.com

Prețurile gazelor naturale au înregistrat o scădere semnificativă, pe fondul unei oferte excesive generate de o iarnă mai blândă decât se anticipase. Succesul recent al gazelor naturale lichefiate a condus la o creștere a prețurilor și profiturilor. A determinat un interes sporit din partea investitorilor în acest sector.

În prezent, se află în construcție o capacitate de gaz natural lichefiat de peste 150 de milioane de tone pe an (mtpa). A marcat un val record de extindere a infrastructurii. Pentru o piață care în prezent depășește 400 mtpa, aceasta reprezintă o creștere semnificativă a capacității de producție disponibile.

,,Ne așteptăm ca oferta excesivă de pe piaţa de gaze să atingă maximele mai multor decenii în următorii ani”, au spus strategii pentru mărfuri ai Morgan Stanley.

Prețurile gazelor naturale au înregistrat o scădere semnificativă. Se situează în prezent la 1,83 USD per MMBtu (milioane metrice de unități termice britanice). A marcat o reducere de aproximativ 22% față de anul precedent. O iarnă mai blândă decât de obicei a dus la o diminuare a cererii de încălzire. Și implicit, a cererii de gaze în țările cheie consumatoare de GNL.

S&P Global, reprezentat de Zhi Xin Chong, a subliniat că prețurile globale ale gazelor naturale au scăzut ca urmare a condițiilor blânde de iarnă din regiunile emisferei nordice. Inclusiv SUA, Europa și Asia de Nord. Această tendință descendentă a fost accentuată de nivelurile mai mari decât media ale stocurilor de gaze naturale. Au început să scadă începând din luna octombrie, conform stiripesurse.ro.