Infofinanciar > Info > Adaosuri comerciale plafonate, dar prețuri mai mari! Cât s-au scumpit produsele în ultima lună
Info

Adaosuri comerciale plafonate, dar prețuri mai mari! Cât s-au scumpit produsele în ultima lună

prețuri plafonate alimente de bază (sursă foto: stirileprotv.ro)
sursă foto: arhiva companiei

Chiar dacă se aplică un plafon al adaosului comercial pentru o nouă categorii de produse alimentare, costul unora a ajuns să crească în luna ianuarie a acestui an. Față de luna decembrie din 2023, se observă o majorare de până la 3%.

În țara noastră se aplică de șase luni de zile un plafon în cazul adaosului comercail pentru mai multe produse alimentare de bază regăsute la raft. Astfel, față de prețul care ar trebui afișat în condiții standard, prin intervenția Guvernului de la București, s-a aplicat o reducere. În ciuda acestui fapt, în ceea ce privește unele categorii de produse, prețurile medii au ajuns să crească treptat.

Aceste date au fost furnizate recent printr-o analiză a echipei Economedia, pe baza indicelui prețurilor de consum (IPC) comunicat de Institutul Național de Statistică (INS). Se arată, astfel, faptul că la nouă dintre cele 14 produse alimentare cu prețuri plafonate s-au înregistrat creșteri de preț.

Prețuri plafonate, dar mai mari

În comparație cu luna decembrie a anului trecut, de exemplu, prețul mediu al fructelor proaspete a fost majorat cu până la 3,3%. Iar față de luna ianuarie din 2023, s-a observat o creștere medie a prețului cu 9,9%. Chiar și așa, creșterile au fost unele treptate și evidente, însă la un nivel mai redus decât cel care s-ar fi înregistrat în mod normal, în lipsa acestui plafon.

În aceeași ordine de idei, prețul de la raft al legumelor și conservelor de legime au ajuns să crească cu până la 3,2% în ianuarie față de decembrie, anul precedent. De asemenea, față de aceeași perioadă din 2023, s-a observat o majorare a costurilor pentru aceste produse de 8,7%. Echipa de la Economedia menționează faptul că pe lista produselor pentru care se aplică adaos comercial plafonat se află doar legumele proaspete. Iar în acest caz, Institutul Național de Statistică nu are date.

De exemplu, cartofii s-au scumpit în ianuarie cu 2,7% față de decembrie, luna precedentă. Iar comparativ cu ianuarie lui 2023, cartofii au ajuns să se scumpească cu 9,6%. În ceea ce privește carnea de porc, acest aliment s-a scumpit cu 1,7% față de decembrie. Dar a ajuns să coste mai mult cu până la 10,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Această creștere de preț vine după o ieftinire de 0,6% în decembrie 2023 față de noiembrie 2023.

Analiza de la raft

În ceea ce privește laptele de vacă vorbim despre o scumpire cu 1,3% în ianuarie față de luna decembrie 2023. Iar în acest caz, față de ianuarie din anul precedent, se observă o ieftinire a prețului cu 4,79%. Un caz similar se observă și în cazul ouălor. În ianuarie 2024, acestea se vindeau cu 1% mai scump comparativ cu luna precedentă. Însă, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, se înregistrează o ieftinire la raft cu 0,65%.

Astfel, se observă și alimente care au ajuns să de ieftinească în ianuarie față de decembrie 2023. Pe această listă se află produse alimentare precum mălaiul (- 3,72%), ulei (-2,07%), făină (-1,29%), zahăr (-0,51%), margarină (-0,48%). De menționat și faptul că Guvernul României a hotărât în ianuarie 2024 modificarea pentru a doua oară a OUG prin care se plafonează adaosul comercial la unele alimente de bază, scrie economedia.ro.

Astfel, conform noilor date, este vorba despre o perioadă suplimentară de 60 de zile. Iar pe lângă această modificare, s-a intervenit și în cazul Anexei cu produsele vizate de OUG. Astfel, au au fost eliminate:

  • orezul – bob rotund – cu gramaj cuprins între 0,5 şi 1,5 kg,
  • cozonacul,
  • bulionul de roşii,
  • margarina,
  • drojdia,
  • carnea tocată

Au fost introduse, în schimb:

  • untul până la 250 grame
  • magiunul până la 350 grame.