Infofinanciar > Info > Preţuri fără precedent la maşinile second hand. Autoturisme din ce în ce mai scumpe
Info

Preţuri fără precedent la maşinile second hand. Autoturisme din ce în ce mai scumpe

Masini
sursa foto: universul.net

Explozie a preţurilor la autoturismele second hand şi în România, dar şi în Europa.

Există mai multe cauze care au generat aceste creşteri, principala fiind, însă, criza prin care trece manufacturarea microcipurilor, criză care a începu în timpul pandemiei de Covid-19. Cu toate că au trecut doi ani de când situaţia sanitară este considerată „normală”, cei mai mari producători de autoturisme întârzie cu livrarea acestora. Acest lucru a generat reorientarea românilor către autoturismele second hand din ţară.

Maşini second hand la preţ ridicat

Mulţi producători auto se confruntă cu o producţie lentă a maşinilor, lucru care îi face pe clienţi să îşi revizuiască opţiunile şi să apeleze la autoturisme second hand.

Toată această cerere a maşinilor second hand, care a bubuit, a adus cu sine şi o creştere considerabilă de preţuri. Pe lângă acestea, se ia în calcul şi inflaţia, aflată într-un avânt constant, din toată Europa.

Românii au ajuns să plătească, în anul 2023, cu până la 17% mai mult decât plăteau anul trecut. Oamenii au ajuns să achiziţioneze autoturisme la mâna a doua şi cu sume de peste 12.800 de euro.

Alte motive importante pentru care doritorii de autoturisme noi au ajuns să se reorienteze la autoturisme second hand sunt inflaţia mare şi disponibilitatea ridicării imediate a noii maşini. Oamenii apelează la serviciul second hand tocmai pentru că timpul de aşteptare este mai scurt.

„Acest context, care a determinat creșteri ale prețurilor la mașinile second hand, își are originea în pandemia de COVID-19. Lucrurile se resetează, însă, și ne așteptăm la corecții de preț în următoarea perioadă. Inclusiv preferințele românilor se modifică, înspre mașinile de generație mai nouă, cu un rulaj mai mic”, spune Vlad Ghiță, CEO Instant.ro, firmă ce se ocupă de vânzarea maşinilor second hand.

Cele mai căutate mărci de maşini

Printre cele mai căutate mărci de maşini se numără Volkswagen, BMW, Audi, Renault, Mercedes, la care se adaugă Ford şi Skoda. În anul 2023 preferinţa clienţilor pentru maşinile diesel a scăzut, cea pentru maşinile ce consumă benzină luându-i locul.

În perioada mai-iunie 2023 s-a înregistrat o scădere în rândul maşinilor rulate înmatriculate, la 66%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-a înregistrat un procent de 73%.

Lipsa de microcipuri a existat şi în 2021, fapt care a provocat o oprire temporară a producţiei de autoturisme generată de lipsa de piese.

În acea perioadă livrarea maşinilor se făcea cu întârziere, în timp ce numărul doritorilor creştea. Mulţi oameni şi-au reconsiderat atunci opţiunile, apelând la piaţa de autoturisme second hand. Criza autoturismelor second hand nu se resimte numai în România, ci în întreaga Europă.

Şi alte ţări trec prin această criză. Germania a înregistrat o creştere a preţurilor cu un procent de 10%, fiind depăşită totuşi de Italia, unde preţurile s-au majorat cu 28%.

La polul opus se află Statele Unite, unde preţurile maşinilor second hand scad. Scăderea tarifelor cu 10% a fost generată de disponibilitatea maşinilor noi şi de creşterea dobânzilor, informează dailybusiness.ro