Info

Prețul laptelui provoacă numeroase probleme! Crescătorii de vaci devin din ce în ce mai vulnerabili

lapte oradesibiu.ro
sursa foto: oradesibiu.ro

Prețul laptelui care pleacă de la fermă este de cel mult 2 lei/litru, dar el ajunge la raft să coste uneori, peste 8 lei. Crescătorii de vaci se simt din ce în ce mai mult puși în dificultate și situația este demonstrată de numărul fermelor scoase la vânzare pe diferite platforme de anunțuri.

Mulți crescători de vaci simt că sunt asupriți și încearcă să-și salveze veniturile prin vânzarea afacerilor, ba mai mult, a muncii lor de-o viață. Fermieri au solicitat în mai multe rânduri Ministerului Agriculturii planificarea unor soluții care să vină în ajutorul lor, inclusiv o subvenție de măcar 50-70 de bani pe litrul de lapte vândut, dar deocamdată nu s-a luat o decizie în acest sens. În prezent, România are aproximativ un milion de bovine pentru care se plătesc subvenții, dar doar în jur de 150.000 produc lapte pentru magazine, ceea ce face ca piața internă să fie plină de lapte din import.

Fermierii spun că imputurile lor au devenit atât de scumpe încât nu mai pot face față prețurilor actuale de achiziție, în timp ce partea cealaltă aude aceleași explicații pentru a justifica prețuri mai mari la raft: costuri de transport și energie electrică, facturi mai mari, salarii mai mari etc.

Laptele trece prin multe mâini din momentul în care este recoltat în fermă. După ce este achiziționat de la fermieri, este trimis la un centru de colectare unde este refrigerat. Acest proces necesită oameni, precum și electricitate. De aici este trimis la fabrica de lapte unde este analizat și procesat parțial. Stocurile sunt apoi trimise distribuitorilor sau vânzătorilor direcți. Depinde de politica fiecărui retailer să stabilească cât de mult va fi prețul final pe rafturi, dar trebuie menționat că nu este mare diferență. Dar un lucru este sigur – producătorii români de lapte primesc cele mai mici prețuri din UE.

Poziția europarlamentarului Carmen Avram

Situația în care se află crescătorii de vaci din România a fost adusă recent și în atenția Bruxelles-ului de europarlamentarul Carmen Avram, care a tras un semnal de alarmă privind această problemă într-o intervenție în cadrul Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European.

„Tot sectorul laptelui se află în dificultate acum, dar unii sunt în mai mare dificultate decât alții. De exemplu, fermele din România, nefiind suficient de mature, în comparație cu cele din vestul Europei, sunt astăzi într-o situație dezastruoasă, care duce deja la falimente. Crescătorii noștri își închid fermele și își vând sau sacrifică animalele. Azi, avem un deficit de lapte de peste 700 de mii de tone, iar în magazine nu mai găsești, practic, decât lapte din import. Ceea ce n-ar fi o problemă pe o piață comună, cu jucători aflați cam în același stadiu de dezvoltare. Astăzi, fermierii români au subvenții mult sub colegii lor din statele occidentale. De asemenea, ei trebuie să plătească cele mai mari prețuri la energie de pe întreg teritoriul UE. Iar soluții nu sunt nici în bugetul național, nici în noul instrument al Comisiei pentru situații de criză. Deci, întreb Comisia Europeană, când crede că ne vom așeza cu toții la masă, să vorbim deschis despre o convergență reală și cum crede ea că fără convergență mai poate fi vorba despre competiție loială în UE?”, a interogat europarlamentarul Carmen Avram, conform jurnalul.ro.

Intervenția lui Rareș Bogdan

Europarlamentarul Rareș Bogdan a avut și el un punct de vedere ferm privind situația fermierilor.

„S.O.S. fermierul român! S.O.S. laptele românesc! 700.000 de tone de lapte importate într-un an și 40% din fermele de vite pe punctul de a pune lacătul arată drama pe care o trăiesc crescătorii de animale din România. Ca urmare a reducerii efectivelor de bovine din cauza costului energiei și al furajelor, a crescut masiv importul de lapte brut”, a scris europarlamentarul pe Facebook. Pentru a nu ajunge în situația în care cumpărăm doar lapte din Ungaria și Polonia, Rareș Bogdan a mai menționat în postarea sa că va aduce problema în atenția Biroului Permanent Național al PNL și la următoarea ședință a coaliției de guvernământ. „Suntem obligați să luăm măsuri și să rezolvăm această problemă, pentru că altfel înseamnă că nu ne pasă de crescătorul român de vite”, și-a conchis europarlamentarul mesajul.

La ce prețuri este laptele pe piață?

Monitorul prețurilor a sintetizat câteva prețuri la care poate fi găsit laptele.

Spre exemplu, la Kaufland, 1 litru de lapte Albalacht cu 3,5% grăsime ajunge la 7,99 de lei. La Cora, prețul aceluiași produs este de 8,19 de lei.

Un litru de lapte Napolact cu 3,5% grăsime costă în Auchan 8,3 lei, iar în magazinul Profi, 8,59 de lei.

Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România

Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nicu Vasile, a tras un semnal de alarmă. Conform acestuia, nu există cu adevărat nimeni responsabil de schimburile intergeneraționale agricole, spune el, pentru că tinerii nu sunt interesați de agricultură. ,,Avem 249.000 de fermieri care au vârsta în jur de 70 de ani. Ei dețin 1,3 milioane de hectare de teren agricol. Dacă mai adăugăm la aceasta cele 4,7 milioane de hectare de teren agricol nefiscalizat, ne dăm seama că nu arată bine situația. De exemplu, în Olanda un hectar de teren agricol asigură venituri de 6.000 de euro, în timp ce la noi nici măcar 200 de euro. Să nu uităm că vorbim despre Olanda, o țară unde 33% din terenul agricol a fost scos de sub ape. Spre exemplu Olanda, cu o suprafaţă de patru ori mai mică decât România, foloseşte 4.600 de tone de produse fitosanitare, în timp ce România foloseşte 4.500 de tone. Media pe Olanda e de 6-7 kg, iar la noi e de 0,7. Iar Olanda e un model, fiind al doilea mare exportator de produse agroalimentare”, a precizat acesta.