Infofinanciar > Info > Prețul energiei în România, printre cele mai mari din Europa! Plătim de aproape 3 ori mai mult decât Germania
Info

Prețul energiei în România, printre cele mai mari din Europa! Plătim de aproape 3 ori mai mult decât Germania

Europa este dependentă de importurile de energie
sursa foto: arhiva companiei

Deși produce o cantitate semnificativă de energie electrică, România se confruntă cu unele dintre cele mai mari tarife din Europa. Prețul spot al energiei electrice a depășit 100 de euro pe megawatt-oră (MWh).

Comparativ cu Germania, tarifele din România sunt aproape de două ori și jumătate mai mari. În Ungaria, prețul energiei se situează în jurul a 65 de euro/MWh, mult sub nivelul românesc.

Infrastructura electrică și problemele de distribuție, precum pierderile mari de energie și necesitatea unor investiții semnificative în modernizare, contribuie la tarifele ridicate. Aceste costuri suplimentare sunt suportate de consumatorii finali sub forma unor tarife mai mari.

România importă energie din Ungaria, o parte tranzitând către Bulgaria. Totuși, diferențele de preț sunt notabile. În unele intervale orare, prețurile spot din România, Bulgaria și Grecia sunt similare, indicând o cuplare ineficientă între piețele respective, potrivit playtech.