Infofinanciar > Info > Prețul chiriilor va crește în perioada următoare. Analiștii estimează o majorare a costurilor cu cel puțin 10%
Info

Prețul chiriilor va crește în perioada următoare. Analiștii estimează o majorare a costurilor cu cel puțin 10%

Venituri chirie
FOTO: impact.ro

În perioada următoare este foarte probabil ca piața de închirieri să crească în condițiile în care prețul chiriilor s-a majorat cu 10% în acest an. Piața de rezidențal din România, un domeniu care poate fi îmbunătățit, va crește și pe zona de închirieri, unde se așteaptă ca și tarifele pentru închirieri să crească, este de părere Corina Stanciu, Managing Director Toff Dominium.

„Cumpărăm apartamente în blocuri noi și le închiriem. Avem peste 200 de apartamente utilate, mobilate, închiriate și încă 200 de apartamente pe care le-am semnat cu dezvoltatorii, pe care le vom recepționa în următorii 2-3 ani. Ne uităm în București și în proximitate”, a mai precizat Corina Stanciu.

Costul chiriilor se va majora în perioada următoare

Compania amintită, Toff Dominium are două linii de închiriere, pe termen lung pe o perioadă de 6-12 luni și pe termen scurt. În acest an costurile chiriilor au fost majorate cu 10%. „ Investim între 15-20% din valoarea de achiziție în decorarea apartamentelor pe care le închiriem. Funcționalitatea este la fel de importantă ca și designul. Avem chiriași care vor să cumpere apartamentul”, a adăugat Stanciu.

În mare parte clienții sunt tineri care își doresc, printre altele, facilități precum locuri de parcare, școli, parcuri sau magazine aflate în imediata apropiere. Pe lângă aceste aspecte proprietarii care își închiriază apartamentele au obligația să înregistreze contractele respective la ANAF. În altă ordine de idei piața de închirieri de birouri din România a înregistrat anul trecut o scădere de aproape 13% față de 2021.

„”În 2022, piaţa de închirieri de birouri din România a înregistrat o scădere de aproape 13% comparativ cu anul 2021. Cererea a stagnat în Bucureşti, în timp ce cele 4 mari oraşe regionale au înregistrat o scădere combinată de 35% faţă de 2021, ajungând la aproximativ 100.000 m². Această scădere vine în contextul în care au fost foarte puţine livrări de birouri în oraşele regionale în 2022, în valoare totală de 44 000 m²”, potrivit datelor furnizate de compania de consultanță JLL.

Clujul este unul dintre orașele cele mai competitive

Cea mai mare pondere din numărul total de tranzacții regionale o are orașul Timișoara, cu cei 51.400 m² dați spre închiriere orașul de pe Bega deține mai mult de jumătate din totalul tranzacțiilor de birouri din marile orașe regionale. Pe locul doi se află orașul Iași cu 26.700 de  m², urmat de Cluj Napoca unde s-au închiriat 15.200 de m², iar în Braşov aproximativ 5.900 m², potrivit newmoney.ro.

Folosind aceeași tendință ca în București jucătorii din sectorul de închiriere din orașele regionale au crescut, în cel de-al doilea trimestru, prețul chiriilor pentru a face față inflației tot mai mari. Prin urmare, costul de închiriere a crescut cu 0,5 euro pe m² în Braşov (până la 12,5 – 14 euro / m² / lună), cu 1,0 euro în Cluj-Napoca (14,5 – 16 euro) şi cu 1,5 euro în Timişoara (14,5 – 15,5 euro) şi Iaşi (14,5 – 16 euro).

Salariile medii nete din orașele regionale sunt semnificativ mai mici față de cele din București. Brașovul este unul dintre cele mai competitive, cu o medie de 776 de euro pe lună, sub media națională de 814 euro. Cluj Napoca este cel mai apropiat de salariul mediu net din București, cu 985 de euro.